Факультет економіки, інформаційних технологій та сфери обслуговування


  ГОЛОВНА  |   КАФЕДРИ  |   СКЛАД  |   ДОКУМЕНТИ  |   ПРО ФАКУЛЬТЕТ  |

    НОВИНИ, ПОДІЇ, ОГОЛОШЕННЯ

КОНТАКТИ

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg

  • 2024-04-27 17:34:23 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото 20 квітня 2024 року відбулося виїзне засідання студентського наукового гуртка «Мандрівник» у місті Львові. Здобувачі вищої освіти зі спеціальності «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» з метою здобуття практичних навичок та досвіду проведення екскурсій відвідали туристичні родзинки міста та провели навчальні міні-екскурсії.
    Програма перебування передбачала дослідження: коштовної перлини архітектурного намиста Львова – Будинку вчених; Музею скла; Артцентру «Дзига»; Львівської «Копальні кави»; Музею-аптеки; Італійського дворика; екстер’ієру та репертуару Оперного театру; ресторану української кухні «Борщ»; ресторації-музею «Гасова лямпа»; оглядових майданчиків та інших культових закладів міста.
    Музей скла у Львові – єдина в Україні виставкова та організаційна платформа промоції мистецтва художнього скла. Засновником та ідейним натхненником створення Музею скла у Львові є відомий український художник професор Андрій Бокотей. Відвідувачі музею можуть помилуватися унікальними творами художників-склярів з Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Білорусі, Чехії, Естонії, Франції, Японії, Литви, Латвії, Польщі, Іспанії, Словаччини, США, Росії, Фінляндії, Туреччини, Португалії та України.
    Будинок вчених – пам’ятка архітектури необароко, збудована у 1897-1898 рр. як дворянське, графське, народне казино або ж казино Герхарда. Архітекторами цієї будівлі були відомі віденські архітектори Г.Гельмер і Ф.Фельнер, які також проектували Одеський оперний театр. Інтер’єри будівлі вражають скульптурним оздобленням фасадів, вишуканою різьбою по дереву, живописними супрапортами і алебастровим каміном у фойє. Саме тому тут часто знімались фільми, це улюблене місце для фотосесій молодят, крім того тут і сьогодні проводяться бали. Відвідати будинок вчених можна під час екскурсії “Австрійський Львів” або “Сім чудес Львова”.
    У березні 1997 року в колишньому монастирі Домініканів відкрилась галерея сучасного мистецтва “Дзиґа”, яка стала фізичним центром «дзиґівських» ініціатив.
    Одна з її заповідей – креатив. Йдеться про творчу активність насамперед Духу, що за певних умов матеріалізується під брендом “Дзиґи”, а потім, стаючи самодостатнім, відокремлюється від неї. “Але “Дзиґа” – це не кузня кадрів, ” – зауважив Маркіян Іващишин, засновник мистецького об’єднання.
    “Дзиґа” – це епіцентр ідей. Безсумнівно. Це perpetuum mobile витворення нових концепцій, напрямків, стилю, смаку, моди, зрештою. (Якщо колись буде створено машину часу, то цілком ймовірно, що ініціатором стане “Дзиґа”).
    «Львівська копальня кави» - перша в Україні найдовша кав`ярня-книгарня, створена за легендою над кавовою шахтою просто на площі Ринок.
    Відкритий заклад був в 2011 році та належить до мережі концептуальних авторських ресторанів Холдингу емоцій "!FEST".
    Львів давно асоціюють із кавою і саме Львівська копальня кави демонструє і реалізовує легенду власне львівської кави.
    Основа концепції, що кава у Львові - ні що інакше, як корисна копалина, яку видобувають так само, як вугілля чи торф,
    Аптека-музей «Під чорним орлом» - найстаріша з існуючих аптек Львова, перетворена на єдиний в Україні музей, де можна оглянути старовинне аптекарське обладнання і зільники, якими користувалися середньовічні аптекарі.
    В аптеці-музеї, яка, до речі, з 1735 року працює як звичайна аптека, зібрано аптечний посуд і таблеткові машини різних віків, старовинні ваги, траворізки, середньовічні гербарії. Тут Ви можете оглянути стародавні кам’яні ступки, у яких готували мазі або товкли висушені лікарські рослини.
    Італійський дворик - одна з пам’яток Львова, що відноситься до архітектури епохи Відродження. Знаходиться він в одній із найкрасивіших та вкрай романтичних частин Львова.
    Багато екскурсоводів роблячи екскурсії по Львову пропонує завітати сюди. Історія Італійського подвір’я така ж захоплююча і романтична як і сама споруда. Палац був збудований у 1580 році. Його авторами стали архітектори з Італії Петро з Барбони та Павло Римлянин.
    Отже, виїзне засідання студентського наукового гуртка «Мандрівник» у місті Львові сприяло дослідженню та аналізу туристичних родзинок Львова та запровадження інновацій у сфері туризму в майбутній професійній діяльності.
  • 2024-04-23 17:43:29 опублік. Томашук Інна Вікторівна

    Фото 22.04.2024 р. на 3-й парі в ауд. 1304 відбулося відкрите лекційне заняття д.ф.е., доцента кафедри економіки та підприємницької діяльності Томашук І.В. для студентів 1-го курсу груп 11-Екон, 11-ОП з дисципліни Політекономія на тему «Економічні аспекти глобальних проблем та їх вплив на економічний розвиток України».
    Позитивним аспектом лекції була постійна взаємодія лекторки зі студентами як рівноправними партнерами, суб’єктами спільної навчально-пізнавальної діяльності.
    Лекція характеризувалася чіткою структурою, логічністю, доступністю та аргументованістю викладу матеріалу. Бездоганно оформлена презентація ілюструвала центральні моменти лекції. Лектором були використані прийоми закріплення матеріалу – повторення, запитання на перевірку розуміння, засвоєння, підведення підсумків.
    Присутні колеги відзначити якість, чіткість, забарвленість та грамотність мовлення лектора. Професор Сахно А.А. наголосив, що ще одним схвальним аспектом лекції є уміння лектора триматися перед аудиторією, бачити та відчувати слухачів лекції, встановлювати з ними контакт, створюючи надзвичайно позитивну атмосферу, що свідчить про високий професіоналізм лектора.
    Лекція має серйозне наукове підґрунтя, високу інформаційну цінність та професійну спрямованість. Дидактичну мету заняття досягнуто.
  • 2024-04-23 16:11:47 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото Здобувачка вищої освіти за спеціальністю «Туризм і рекреація» освітньо-професійної програми «Туризм і рекреація» Воробйова Богдана Олегівна Вінницького національного аграрного університету, у березні-травні 2024 року проходить навчання у «Школі гідів та амбасадорів Вінниці» в межах неформальної освіти.
    В навчальному закладі Богдані буде надана можливість використати знання, отримані на лекціях і практичних заняттях під час вивчення дисципліни «Організація екскурсійної діяльності» на 3 курсі бакалаврату.
    Стратегічний проєкт «Школи гідів та амбасадорів Вінниці» є логічним продовженням попередніх освітніх заходів, що проводилися у місті з 2019 року, зокрема, «Школи вінницького гіда».
    В навчанні можуть брати участь як практики, так і початківці, віком від 18 років. Навчальна програма має багатовекторне наповнення: теоретичні знання з різних галузей і спеціалізованих тематик, методи і навички розробки та проведення екскурсій, ділові знання і вміння. Включена також практична підготовка з відвідуванням архівів і бібліотек, туристичних локацій, майстерень міських екскурсій і переймання досвіду практикуючих гідів.
    Розроблено 3 навчальних модулі: «Амбасадор Вінниці», «Гід. Базовий курс», «Гід. Повний курс».https://www.vmr.gov.ua/u-berezni-startuie-shkola-hidiv-ta-ambasadoriv-vinnytsi
    Неформальне навчання – процес здобуття освіти, що не регламентований місцем, терміном і формою навчання та не передбачає отримання документів про освіту державного зразка.
    Якщо говорити більш простими слова, неформальна освіта – це коли ви навчаєтеся самотужки. Сюди належать заняття із репетиторами й тренерами, короткотривалі курси, лекції, тренінги й навіть підвищення кваліфікації. Головна перевага – ефективність. Тобто якщо Вам потрібно вдосконалити свої професійні навички з англійської мови, Ви можете обрати курс “професійного” рівня, де вивчатимете граматику й лексику, або навпаки – розмовний практикум із носіями мови.
    Здобувати неформальну освіту може будь-хто, незалежно від віку, статі чи професії. Один і той самий тренінг може слухати 18-річна студентка й 45-літній бізнесмен, і в цьому не буде нічого дивного. Крім того, людина, яка вирішила розвиватися самостійно, може підлаштовувати це під свій графік чи бажання.
  • 2024-04-21 22:49:49 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото 20 квітня 2024 року, в межах співпраці з КП «Офіс туризму Вінниці» к.е.н., старший викладач кафедри бізнесу та сфери обслуговування Вінницького національного аграрного університету Табенська Оксана Ігорівна мала нагоду ознайомитися з діяльністю «Школа гідів та амбасадорів Вінниці» і розглянути особливості створення та розвитку Подільської кухні.
    Стратегічний проєкт «Школи гідів та амбасадорів Вінниці» є логічним продовженням попередніх освітніх заходів, що проводилися у місті з 2019 року, зокрема, «Школи вінницького гіда». Цьогорічний проєкт реалізовується у співпраці з Музеєм Вінниці, ВДПУ ім. М. Коцюбинського, ВТЕІ КНТЕУ, Київським національним університетом технологій та дизайну, Інститутом розвитку міст, Агенцією просторового розвитку, ДонНУ ім. Василя Стуса, ВНАУ та іншими закладами. В навчанні можуть брати участь як практики, так і початківці, віком від 18 років.
    Навчальна програма має багатовекторне наповнення: теоретичні знання з різних галузей і спеціалізованих тематик, методи і навички розробки та проведення екскурсій, ділові знання і вміння. Включена також практична підготовка з відвідуванням архівів і бібліотек, туристичних локацій, майстерень міських екскурсій і переймання досвіду практикуючих гідів. Розроблено 3 навчальних модулі: «Амбасадор Вінниці», «Гід. Базовий курс», «Гід. Повний курс».https://www.vmr.gov.ua/u-berezni-startuie-shkola-hidiv-ta-ambasadoriv-vinnytsi
    К.е.н., старшим викладачем кафедри бізнесу та сфери обслуговування Вінницького національного аграрного університету Табенською Оксаною Ігорівною була проведена лекція на тему: «Сучасні тренди розвитку кулінарної продукції на Поділлі».
    Особлива увага зверталася на дослідження історика, блогера та дослідниці Подільської кухні Олени Павлової та різноманітні заходи, які сприяють відродженню традицій та звичаїв Поділля.
    На сьогоднішній день туризм в регіонах розвивається нерівномірно, і це залежить не тільки від недостатньої кількості туристичних ресурсів, але й від організації туристичної діяльності. Подільський туристичний макрорегіон має не тільки великий туристичний потенціал, але й намагається максимально впроваджувати в свою діяльність інструменти розвитку туризму.
    Саме проактивні механізми взаємодії, на нашу думку, функціонують в інноваційних туристичних піших та велопроєктах, самітах, круглих столах, які досліджують проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні у воєнний час та повоєнне відновлення галузі.
    Туристичний маршрут “Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова“ – це культурно-пізнавальний та екологічний маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар на зразок “Шляхів святого Якова“, які проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго де Компостела у Іспанії. Маршрут поєднує 13 точок Вінницької та Хмельницької областей. Він дозволяє спланувати пішу або веломандрівку з необхідною інфраструктурою для харчування та ночівель кожних 20-25 кілометрів.
    У місті Вінниці 16 жовтня 2023 року відбулася перша презентація “Каталогу гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту “Camino Podolico” (“Подільський шлях святого Якова”) у ресторані “Тифліс”. Це двомовне видання, що містить 22 рецепти унікальних страв українською та англійською мовами, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини.
    Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви локальної подільської кухні.
    Шеф-кухар ресторану “Південна брама” Олександр Яворський у місті Хмельницькому відроджує замкову кухню Поділля. Спеціально для званої вечері у рамках проєкту “13 шефів” обрав страви з локальних продуктів і створив справжній мікс смаків. “Це звичайні продукти, які ростуть в нашому краї. Замкова кухня включає в себе старовинні рецепти, за якими готували у давнину. Їх інтерпретуємо в наш час”, – говорить шеф-кухар Олександр Яворський.
    Замкова кухня бере свій початок з 13-14 століття, коли будували замкові споруди. Вони мали на меті захищати села. Також ставали частиною торговельних шляхів.
    Отже дичина завжди була на столі у замковій кухні – кабан, оленина, зайчатина. Також полювали на диких птахів. Чапля була княжою царською стравою. Її готували і подавали на стіл. Навколо замків були рови і в них розводили рибу і вона теж була елементом замкової кухні”, – говорить гастрогід Олена Павлова.
    Заслуговує на увагу позитивний досвід, який розвивають у місті Вінниці. Створений та впроваджений в діяльність готельно-ресторанних комплексів “Вінницький стандарт гостинності“ є універсальним, і його має змогу застосовувати будь-який власник підприємства, чи працівник закладу, хто створює комфортні умови перебування клієнта в закладі, так чи інакше взаємодіє з гостями, а саме: розповідає, презентує унікальні локальні страви, пригощає, розміщує в готельних номерах та хостелах, організовує екскурсійні програми, надає приміщення для проведення ділових зустрічей, форумів, семінарів та нарад тощо.
    Необхідно продовжувати дослідження проблем та перспектив діяльності Вінницької галузевої асоціації гостинності “Хліб Сіль“, створення Гастромапи – нової туристичної карти Вінниці, в якій відображені також пам’ятки архітектури, цікаві атракції та музеї, перспективи розвитку закладів харчування міста Вінниці, які запровадили “Вишневе меню“.
  • 2024-04-21 22:01:20 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото У квітні місяці 2024 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «Мандрівник», в якому взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальності «Туризм» Вінницького національного аграрного університету та керівник гуртка к.е.н., старший викладач кафедри бізнесу та сфери обслуговування Табенська Оксана Ігорівна.
    Були проведені дослідження флори та фауни Ботанічного саду «Поділля» та туристичні маршрути, які розвивають відомі гідеси міста Вінниці, зокрема Тетяна Рибак.
    Ботанічний сад «Поділля» - парк-памятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення у місті Вінниця. Заснований у 1963 році. Загальна площа - понад 70 га.
    Ботанічний сад розташований у південно-західній частині м. Вінниці, на північному і південному схилах р. Вишні. Входить до зеленого кільця міста разом з музеєм М. І. Пирогова.
    Ботанічний сад входить до складу Вінницького Національного аграрного університету і є науково-методичною базою для студентів і науковців. Ботанічний сад «Поділля» займається вивченням рослинних ресурсів Поділля для їхнього раціонального використання і включає такі відділи:
    • Дендрарій.
    • Типологічний відділ лісів Поділля.
    • Помологічний відділ (плодово-ягідних культур).
    • Систематичний відділ трав`янистих рослин.
    • Відділ декоративних культур.
    • Розсадник декоративних і диких плодово-ягідних культур.
    • Відділ природознавства і охорони природи.
    • Зимовий сад з колекцією субтропічних рослин унікальних для Поділля.
    Сьогодні Ботанічний сад - це база для проведення прикладних досліджень у галузях квітникарства, декоративного садівництва, лісівництва та лісомеліорації, фізіології рослин, екології тощо. Він є базою для розробки обласних регіональних програм з озеленення територій, вивчення еколандшафтів Поділля, моніторингу рідкісних рослин. Його наявність у структурі університету дозволяє підтримувати тісний зв`язок з заповідними зонами Вінницької області та ботанічними садами України, вести науково-практичну співпрацю з обласною станцією садівництва (с. Медвеже Вушко), Інститутом садівництва НААН та рядом інших установ.
    Ботанічний сад розкрив красу й неповторність подільської флори, відобразив досягнення біології і став осередком цілеспрямованої роботи з відтворення рослинних ресурсів області та збагачення їхнього видового складу.
    У «дендрарії», який є серцем ботанічного саду, висаджено колекції багатьох видів дерев і чагарників. Рослини цих колекцій дають насіння та черенки, що висаджуються у парниках і зимовому саду для наступної реалізації - серед населення, підприємств і на території ботсаду.
    Зверніть увагу Для прогулянки та єднання із природою сад можна відвідувати щодня, незалежно від пори року. Проте, якщо бажаєте побачити його у повній красі, приходьте навесні (із квітня до червня), коли зацвітають магнолії, бузок, тюльпанове дерево, квітнуть яблуні. Тоді сад дійсно оживає. Пам`ятки неподалік Вінницький ботанічний сад розташований поряд із музеєм-садибою Пирогова, де жив і працював знаменитий військово-польовий лікар.
  • 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 . . . 104 

    головна intranet   головна internet