id: 17025
Назва: Ефективність білково-вітамінно-мінеральної добавки при відгодівлі свиней
Автори: Мазуренко М. О., Гуцол Н. В.
Ключові слова: БВМД, молодняк свиней, згодовування, прирости, забійні показники, вихід туші, субпродукти, шпик
Дата публікації: 2018-08-21 12:27:56
Останні зміни: 2018-08-21 12:27:56
Рік видання: 2018
Аннотація: Беззаперечним фактом виробництва продукції свинарства є важливість повноцінної годівлі молодняку свиней на відгодівлі. Адже, забезпечити біологічну повноцінність раціонів для свиней неможливо без використання біологічно активних компонентів різного походження у складі преміксів та добавок. До біологічно активних добавок відноситься білково-вітамінна-мінеральна добавка Інтермікс, тому дослідження її впливу на продуктивні та забійні якості молодняку свиней є актуально. Встановлено, що БВМД Інтермікс у кількості 10% до маси концкормів є ефективним засобом для підвищення біологічної дії концентратних раціонів при м’ясній відгодівлі свиней.
Так, введення до раціону БВМД Інтермікс підвищує середньодобові прирости молодняку свиней на відгодівлі на 110,9 г, або 14,8 % при зменшенні витрат енергетичних кормових одиниць на 1 кг приросту на 0,64, в порівнянні із тваринами контрольної групи. Відгодівля свиней на раціонах, що містять 10 % БВМД Інтермікс сприяє підвищенню забійних показників, так забійна маса збільшується на 7,6%, маса туші – на 2,85%, маса субпродуктів на 7,4%.
Більш повноцінний раціон був створений за рахунок БВМД Інтермікс, який позитивно вплинув на формування м’язової тканини свиней. Про це свідчить вищий вихід м’яса у тушах дослідної групи свиней, сприяє незначному збільшенню маси відрубу і кількості м’язової тканини в ньому при однаковій кількості сала і кісток. Так, у відрубі туш свиней другої групи вихід м`яса на 4,76% більший, а сала – на 3,82% менший, ніж у відрубі контрольної групи. Різниця у виході кісток становить лише 0,94%, із зменшенням в другій групі.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/17025.pdf
Тип виданя: Статті
Видавництво: Аграрна наука та харчові технології. - 2018. - Вип. 1 (100). - С. 12-20.
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 17025.pdf Розмір : 11785668 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити

Система "Сократ"  |   Офіційний сайт Copyright © 2013, математика Є.А.Паламарчук, дизайн Р.О.Яцковська