id: 37239
Назва: Теоретико-методичні та концептуальні основи формування інноваційного механізму підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК
Автори: Чіков І.А.
Ключові слова: інновації, конкуренція, конкурентоспроможність, механізм, підприємства АПК, інноваційний механізм, життєвий цикл підприємства, інноваційний потенціал
Дата публікації: 2024-10-04 13:01:16
Останні зміни: 2024-10-04 13:01:16
Рік видання: 2024
Аннотація: Стаття присвячена дослідженню теоретико-методичних та концептуальних основ формування інноваційного механізму підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК. З метою формування теоретичного базису інноваційного механізму, було здійснено ґрунтовне дослідження таких ключових понять, як «конкурентоспроможність», «інновація» та «механізм». Аналіз виділених понять, дав можливість структурувати підходи до побудови ефективного механізму управління, що буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності підприємств АПК в умовах інноваційного середовища. Обґрунтована необхідність визначення нової економічної категорії «інноваційний механізм підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК», яка відображає інтеграцію інноваційних підходів у всі аспекти діяльності підприємств аграрного сектору економіки з метою забезпечення їх стійкого розвитку та адаптації до викликів сьогодення. За допомогою логіко-структурного та системного аналізу змістовних складових категорії «інноваційний механізм» визначено її сутність, системоформуючі компоненти та функціональні особливості. Встановлено, що інноваційний механізм – це система чітко організованих дій, які на основі акумулювання конкурентних переваг та виведення їх на якісно новий рівень, ведуть до підвищення якості функціонування суб’єкта господарювання. В рамках даного дослідження, було сформовано функціональні особливості інноваційного механізму, які проявляються у здатності формувати ресурсний потенціал підприємств відповідно до стадій їх життєвого циклу, реалізовувати інноваційний потенціал для створення інноваційно-орієнтованих конкурентних переваг, акумулювати ресурси для впровадження актуальних інноваційних проектів, а також розробляти та коригувати інноваційну стратегію розвитку суб’єктів господарювання. На підставі результатів дослідження було визначено, що інноваційний механізм підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК направлений на формування функціонального забезпечення підприємницьких структур у розрізі стадій життєвого циклу суб’єктів господарювання. Зокрема, інноваційного, інвестиційного, фінансового, логістичного, екологічного та маркетингового забезпечення. Це формує комплексну систему управління суб’єктом господарювання, що дозволяє ефективно адаптуватися до змін зовнішнього середовища, оптимізувати внутрішні процеси та підвищувати конкурентоспроможність на ринку.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/37239.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Бізнес Інформ. 2024. № 7. С. 221-239. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2024-7-221-239
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 37239.pdf Розмір : 650812 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|