Кафедра Бізнесу та сфери обслуговування


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    НОВИНИ, ПОДІЇ, ОГОЛОШЕННЯ

КОНТАКТИ

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg

  • 2024-10-21 20:41:11 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото 18-20 жовтня 2024 року було проведено Міжнародний форум «Туристичними шляхами Українського Поділля 2024»» у м. Ямпіль Вінницької області, що організований Місцевою Асоціацією органів місцевого самоврядування «Кластер «Шляхами Трипільської Праматері». На даний форум від Вінницького національного аграрного університету були делеговані доцент кафедри бізнесу та сфери обслуговування факультету економіки, інформаційних технологій та сфери обслуговування Анатолій ПРИЛУЦЬКИЙ та студентки факультету економіки, інформаційних технологій та сфери обслуговування 11 ТУР групи Руслана ЛИСАКОВА та 31 ТУР Вікторія ТИМЧУК.
    З метою об`єднання представників креативних індустрій, туризму, органів влади, бізнесу освітніх закладів та громадськості для створення сприятливого середовища економічного розвитку громад; стимулювання розвитку креативних індустрій у сфері туризму; створення платформи для спілкування, побудови партнерства, залучення інвестицій в туристичні проєкти, що базуються на місцевих культурних та природних ресурсах; презентація туристичних принад, сильних сторін громад, проєктів жителів і ВПО Міжнародний Форум зібрав учасників Черкащини, Вінниччини та Молдови.
    Учасниками Міжнародного форуму були:
    • спікери та експерти креативних індустрій, регіонального розвитку та розвитку туризму в Україні;
    • представники обласних рад та ОВА;
    • представники державного агентства розвитку туризму в Україні;
    • представники ОМС та бізнесу громад-учасників МА ОМС «Кластер «Шляхами Трипільської Праматері» та ін. громад;
    • Представники вищих навчальних закладів (ВНАУ та KHEУ ім. Вадима Гетьмана);
    • туроператори та турагенти, представники туристичного сектору з усіх областей України;
    • журналісти та блогери;
    • представники українських і міжнародних донорських організацій;
    • представники міжнародних партнерських організацій.
    У програмі заходу відбулися :
    • Виступи міських голів м. Ямпіль та м. Сороки (Молдова), почесних гостей, міжнародних партнерів з Молдови;
    • Панельні дискусії на теми розвитку креативних індустрій та туризму, як синергії, яка сприяє економічному розвитку та культурному збагаченню регіонів; посилення спроможності громад на прикладі кластера «Шляхами Трипілської Праматері»;
    • Презентації проєктів та туристичних маршрутів, напрацьованих випускниками шкіл проєктного менеджменту;
    • Фестиваль-ярмарок традиційних та сучасних виробів українських майстрів з інтерпретацією-міфологізацією трипільської культури;
    • Роад-шоу Вінниччиною - представлення нових туристичних маршрутів та захоплюючих локацій Поділля.
    Саме в одній із панельних дискусій «Історична i культурна спадщина Південного Поділля», модератор Олександр Вешелені, виступив Анатолій ПРИЛУЦЬКИЙ, де він обґрунтував доцільність та реальну можливість створення ресторанного меню, туристичних продуктів на основі сировини та продуктів харчування, що існували в епоху Трипільської культури та формування харчових ланцюжків для створення страв, що пропонуватимуться відвідувачам та туристам.
    Результатом виступу стала пропозиція керівництва Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» (Легедзино) та Театру стародавньої їжі (Київ) підписати договір про співробітництво та співпрацю зі ВНАУ.
  • 2024-10-15 09:28:40 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото 12 жовтня 2024 року відбулося виїздне засідання студентського наукового Гуртка «Мандрівник» та Гуртка «Готельно-ресторанний бізнес», в якому взяли участь викладачі кафедри бізнесу та сфери обслуговування Вінницького національного аграрного університету, а саме: завідувач кафедри к.е.н., доцент Ставська Ю.В., д.е.н., професор Польова О.Л., к.е.н., доцент Прилуцький А.М., к.е.н., старший викладач Табенська О.І., асистент – представник готельно-ресторанного бізнесу Захарова Т.В. та здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 1-4 курсів за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм та рекреація» Вінницького національного аграрного університету.
    В умовах сьогодення, необхідно відновлення фізичних та духовних сил, перезавантаження, підвищення продуктивності, синергія, емпатичне спілкування, розвиток проактивних лідерських здібностей. Отже, необхідно визначити основні аспекти поняття “проактивність“. Його значення полягає в тому, що ми – як людські істоти – відповідальні за своє життя.
    Наша поведінка – наслідок наших рішень, а не умов середовища. У наших руках – ініціатива й відповідальність за те, щоб домогтися результату.
    Надзвичайно проактивні люди визнають відповідальність. Вони не перекладають провину за свою поведінку на обставини, середовище, чи його вплив. Їхня поведінка – це продукт свідомого вибору, що ґрунтується на цінностях, а не наслідок умов життя, який базується на почуттях. Уміння підпорядковувати свої імпульси цінностям – ключова особливість проактивної особистості. Проактивних людей ведуть по життєвому шляху цінності – ретельно обмірковані, дібрані, й засвоєні.
    Під час виїздного засідання Гуртків відбулося спілкування наставників зі студентами, визначення основних пріоритетів у навчанні, вихованні, поводженні у соціумі,необхідність бути лідером, проактивною особистістю. Стівен Кові аналізує шість відомих нам парадигм взаємодії, але на особливу увагу заслуговують думки у форматі “виграш/виграш“. “Виграш/виграш“ – це особливий настрій серця й розуму, спрямований на постійний пошук взаємної вигоди у всіх взаємодіях людей.
    Мислення у форматі “виграш/виграш“ – це звичка міжособистісного лідерства. Воно передбачає використання в наших взаєминах з іншими всіх унікальних властивостей людини: самосвідомості, уяви, совісті й незалежної волі. До нього належать взаємне навчання, взаємний вплив і взаємна вигода.
    В комфортній атмосфері паркової зони проводилися творчі конкурси, студенти декламували власні вірші, займалися активними видами спорту, навчалися кулінарним особливостям приготування їжі в умовах походу.
    Були розглянуті десять заповідей-пунктів списку Патнема – рецепт приготування напою, назва якого КоМПоТ (в оригіналі SMaC – Specific, Methodical, Consistent). Абревіатура КоМПоТ означає “конкретність, методичність і послідовність“.
    Солідний рецепт КоМПоТу служить операційним кодом перетворення стратегічних концепцій на реалістичні та життєздатні, набір методів і прийомів, триваліших, ніж звичайні тактичні ходи. Прозорість і чіткість рецепту КоМПоТу допомагає підприємцям орієнтуватися в діловому просторі та підтримувати належний оперативний рівень роботи, особливо в екстремальних умовах.
    Не важливо, відпочиваєш над річкою в Швеції, серед виноградників у Франції, чи просто у своєму садку або в парку поблизу – довколишня природа робить усе простішим. Перебуваючи наодинці з природою. Ми надто захоплюємося розважальною електронікою і трошки відволікаємося від широкого спектра можливостей, які нам щосекунди надає цей світ. Серед природи немає розкошів і надмірностей, але важить гарна компанія та приємна бесіда. Повільні, прості й невибагливі речі швидко налаштовують на хюге. Важливо бути присутнім тут і зараз. Хюге заряджено потужною тенденцією переживати і смакувати нинішню мить.
    Оновлення духовного виміру впроваджує лідерство у ваше життя. Духовне оновлення – це ваше ядро, ваш центр, ваша відданість власній системі цінностей. Це приватна і вкрай важлива сфера життя. Вона живиться з джерел, які надихають, підносять вас і прив’язують до вічних цінностей людства. І в кожної людини свій, дуже особистий спосіб духовного оновлення. Для декого таким джерелом оновлення може стати занурення у величну літературу чи величну музику. Інші – спілкуються з природою. Природа дарує благословення тому, хто в неї поринає з головою. Коли ви залишаєте позаду шум і дисгармонію міста й повністю віддаєтеся гармонії і ритму природи, то повертаєтеся оновленими.
    Вдячні організаторам заходу за можливість краще пізнати мрії, плани на майбутнє, синергію не тільки в навчальній аудиторії, гуртожитку, а й за її межами.
  • 2024-10-02 21:36:06 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Фото 2 жовтня 2024 року у Вінницькому національному аграрному університеті відбулася знакова мотивуюча подія, яка змінила теоретичні знання та практичні навички учасників. Відбулась профорієнтаційна зустріч з викладачами та студентами Тульчинського фахового коледжу культури.Представників коледжу зустріла проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Світлана ЛУТКОВСЬКА, яка ознайомила з історією створення та діяльністю Вінницького національного аграрного університету.
    На запрошення керівництва Вінницького національного аграрного університету для здобувачів вищої освіти Освітньої програми «Готельно-ресторанна справа» спеціальності «Готельно-ресторанна справа» ВНАУ та студентів Спеціальності 242 «Туризм і рекреація» ОПП «Туристичне обслуговування» Тульчинського фахового коледжу культури була продовжена серія Майстер-класів з приготування страв з використання інноваційного обладнання AMC Premium Cooking System, яке пропонує новітні енергоощадні технології на домашній та професійній кухні.
    Керівниками майстер-класу були Корчак Марина, співзасновниця ТОВ «Смарт Кукінг Клаб» та фіналістка 12 сезону «Майстер Шеф» Вікторія Науменко. Готували ми на іноваційному посуді швейцарського бренду @smartcookingclub. Адже саме з його допомогою приготувати за
    годину часу смачні голубці на 30 гостей. Це було дійсно дуже емоційне і дуже цікаве спілкування.
    Фіналістка 12 сезону «Майстер Шеф» Вікторія Науменко навчала студентів особливостям приготування різноманітних закусок, соусів, перших, других страв та десертів з використанням інноваційного посуду. Відбулася бесіда в приємній дружній атмосфері з пригощанням гостей смачною кавою та випічкою власного виробництва.
    Вікторія під час спілкування постійно наголошувала про трансформацію особистості заради здійснення своєї мрії, а також постійне навчання, необхідне здобуття лідерських якостей, спілкування з клієнтами також на засадах рекомендацій Вінницької асоціації гостинності «Хліб Сіль».
    Також наголошувалося на співпраці викладачів та студентів ВНАУ з комунальним підприємством Офіс туризму міста Вінниці та Департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради та участь команди ВНАУ у проведенні Майстер-класів з приготування страв з використання інноваційного обладнання AMC Premium Cooking System, разом з Вінницькою асоціацією гостинності «Хліб Сіль» в особі Інни Кривешко та шеф кухаря Богдана Білокура на Пироговському пікніку в Національному музеї-садибі М.І.Пирогова.
    Також для викладачів та студентів Спеціальності 242 «Туризм і рекреація» ОПП «Туристичне обслуговування» Тульчинського фахового коледжу культури була проведена екскурсія керівником студентського наукового Гуртка «Мадрівник» к.е.н., старшим викладачем Табенською О.І. в
    Ботанічний сад «Поділля». У Вінницькому ботанічному саду «Поділля» можна насолодитися спокійною прогулянкою поміж дерев, потренуватися розпізнавати різні їхні види, відкрити для себе різноманіття чагарників і лікарських рослин, а також перенестися у тропіки й побачити, як ростуть банани й лимони. Адже на території у 70 гектарів розміщено і дендрарій, і зимовий сад, і смугу декоративних рослин.
    Відділи Ботанічного саду Ботанічний сад має кілька тематичних зон, у кожній із яких можна побачити різні види рослин – від традиційних і до субтропічних. Зимовий сад, в основі якого – колекція субтропічних рослин (різноманіття кактусів, гібіскус, лимон, юка, олеандр, драцена, бегонія, самшит – усього понад 1300 рослин). Пам`ятки неподалік Вінницький ботанічний сад розташований поряд із музеєм-садибою Пирогова, де жив і працював відомий військово-польовий лікар.
    Студенти Спеціальності 242 «Туризм і рекреація» ОПП «Туристичне обслуговування» та викладачі Тульчинського фахового коледжу культури вдячні організаторам майстер-класів за цікавий теоретичний та практичний досвід співпраці з освітніми закладами та працівниками сфери гостинності.
  • 2024-10-02 18:40:48 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    Проведення гостьових лекцій стало традицією для кафедри бізнесу та сфери обслуговування.
    25 вересня 2024 року гостьову лекцію на тему: «Сучасні тенденції впровадження енергозберігаючих технологій в готельно-ресторанних комплексах» для здобувачів бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти Житомирського державного педагогічного університету імені Івана Франка провела – доктор економічних наук, професор кафедри бізнесу та сфери обслуговування Вінницького національного аграрного університету Олена ПОЛЬОВА.
    В ході лекції спікер вернула увагу про суттєву проблему сьогодення - високу енергоємність технологічних процесів в готельно-ресторанних комплексах. Використання альтернативних джерел енергії, зокрема сонячних електростанцій, дозволяють підприємствам сфери гостинності виробляти власну екологічно чисту електроенергію з допомогою сонячних панелей – це допомагає зменшити залежність від традиційних джерел енергії. Під час лекції Олена Польова відзначила практичні аспекти використання сонячних електростанцій для готельно-ресторанних комплексів: екологічність, економія коштів, надійність енергозабезпечення підприємства, інвестиції.
    Позитивним моментом лекції-дискусії було обговорення проблематики впровадження енергозберігаючих технологій, здобувачі задавали питання і отримали вичерпні відповіді.
    Лекція відбулась в творчій та дружній атмосфері а представлена інформація зацікавила здобувачів.
  • 2024-10-02 18:37:44 опублік. Табенська Оксана Ігорівна

    28.05.2024 року відбулась гостьова лекція професора, доктора економічних наук кафедри бізнесу та сфери обслуговування Вінницького національного аграрного університету Польової Олени Леонідівни на тему «Управління готельно-ресторанним бізнесом в сучасних умовах викликів ринків для забезпечення конкурентоспроможності закладів сфери гостинності» в рамках міжвузівської мобільності для студентів освітньо-професійної програми готельно-ресторанна справа ОКР «Бакалавр» та ОПП «Готельно-ресторанний бізнес» ОКР «Магістр».
    Під час лекції наголошено на основних тенденціях розвитку ринку готельно-ресторанних послуг в умовах цифрових трансформацій. Продемонстровано сучасні підходи до системи управління бізнесом сфери гостинності в умовах інтенсивного розвитку інноваційних програмних продуктів та мобільних додатків до них.

  • головна intranet   головна internet