id: 38701
Назва: Вплив підвищеного вмісту лізину в раціоні свиней на рівень продуктивності та якість продукції
Автори: Ткаченко Т.Ю.
Ключові слова: продуктивність, амінокислоти, білок, профіль амінокислот, якість м`яса.
Дата публікації: 2025-04-14 08:33:56
Останні зміни: 2025-04-14 08:33:56
Рік видання: 2024
Аннотація: Годівля тварин раціонами із підвищеним вмістом лізину у сирому протеїні сприяє одержанню доброякісної свинину із пониженим вмістом жиру. Оскільки нарощення м’язової тканини потребує постійного надходження амінокислот з крові, профіль амінокислот у плазмі є критичним фактором для максимального збільшення показників росту тварин, включаючи свиней. Більш інтенсивне формування м’язової тканини у свиней відбувається завдяки вищому рівню вмісту лізину в сирому протеїні кормів раціону, це твердження доведено результатами проведених досліджень. Проаналізувавши середньодобові прирости контрольної та дослідної груп, можна зробити висновок про. При проведенні забою піддослідних тварин отримані результати переконливо засвідчили різницю на користь дослідної групи в забійному виході, масі та виході туші. На основі одержаних показників встановлено, що фізіологічно обґрунтований вміст лізину на рівні 6,6 % в сирому протеїні раціону повинен бути при дорощуванні та відгодівлі свиней, що забезпечує нижчий рівень дезамінування амінокислот, і, як наслідок, вищий рівень синтезу білка в м’язових тканинах. Показники якості найдовшого м`яза спини засвідчують позитивний вплив рівня 6,6 % лізину в сирому протеїні кормів раціону свиней дослідної групи порівняно з групою контролю із вмістом 4,8 % лізину в раціоні. Експериментальним шляхом виявлено позитивний вплив підвищеного рівня лізину на рівні 6,6% у сирому протеїні кормів раціону на якість найдовшого м’яза спини за рахунок збільшення вмісту загальної вологи на 4,5%, білка на 1,3% та зменшення кількості жиру на 3%, що дає можливість одержати доброякісну свинину із пониженим вмістом жиру.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/38701.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. Вип. 2 (43). С. 114-120. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.17
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 38701.pdf Розмір : 715903 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити

Система "Сократ"  |   Офіційний сайт Copyright © 2013, математика Є.А.Паламарчук, дизайн Р.О.Яцковська