id: 38342
Назва: Хімічні властивості та фізіологічна дія кофеїну та вивчення стимулювального впливу кави на організм людини
Автори: Морозова Л.П.
Ключові слова: пурин, кофеїн, теофілін, теобромін, кардіостимулятор, центральна нервова система, спазмолітик, діурез, кофеїнізм, кава
Дата публікації: 2024-12-26 11:22:30
Останні зміни: 2024-12-26 11:22:30
Рік видання: 2024
Аннотація: Кофеїн – це ксантиновий алкалоїд, який міститься в бобах кавового дерева, у листі чаю, мате, ягодах гуарани, а також у невеликих кількостях у какао та горіхах кола; збудник центральної нервової системи, складова тонізуючих напоїв та лікарських засобів для полегшення дихання. У рослинах кофеїн має значення як природний пестицид, який сковує та вбиває комах-паразитів. Кофеїн – безбарвна кристалічна речовина з гірким смаком, за структурною будовою – гетероциклічний алкалоїд пуринового ряду. Вперше був добутий із кавової витяжки у 1821 році. У природі кофеїн трапляється в різних концентраціях разом із іншими ксантиновими алкалоїдами теофіліном і теоброміном, які є кардіостимуляторами. Кофеїн може мати відмінний вплив на організм, залежно від його походження, що пояснюється насамперед, різною концентрацією інших збудників та швидкістю абсорбції. За даними Міжнародної організації кави, близько 1,6 млрд чашок кави споживається в світі щодня. Американське Управління харчовими продуктами та медикаментами стверджує, що середня кількість кофеїну, спожитого в США, становить приблизно 300 мг на людину на добу – еквівалент між двома і чотирма чашками кави. Це вважається помірним споживання кофеїну, який за даними багатьох досліджень, навіть може приносити користь для здоров`я. В той же час високі дози кофеїну пришвидшують ритм серця і можуть підвищити кров`яний тиск, у деяких випадках викликати спастичні болі в черевній порожнині, сприяти виникненню камінців у нирках.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/38342.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Продовольчі ресурси. 2024. Т. 12. № 23. С. 119-130. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2024-23-14
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 38342.pdf Розмір : 1363354 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити

Система "Сократ"  |   Офіційний сайт Copyright © 2013, математика Є.А.Паламарчук, дизайн Р.О.Яцковська