id: 34609
Назва: Науково-практичні підходи до молочних продуктів фунціонального призначення
Автори: Соломон А.М.
Ключові слова: ферментовані продукти, кисломолочні продукти, біфідобактерії, хар- чові волокна, вітаміни, мінеральні речовини, пробіотики
Дата публікації: 2023-11-18 11:20:24
Останні зміни: 2023-11-18 11:20:24
Рік видання: 2023
Аннотація: Ферментовані молочні продукти є основними постачальниками пробіотичних мікроорганізмів, які сприяють підтримці і відновленню мікробної екології людини. До пробіотичних культур, які забезпечують корисну дію на організм споживача і нормалізують склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту, відносяться такі види лактота біфідобактерій, як Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium spp. (B. adolescentis, B. animalis ssp. lactis, B. bifidum, B.longum, B. breve). Найвживанішою категорією функціонального харчування є кисломолочні продукти, які нормалізують мікрофлору кишечнику та підвищують імунного статусу організму людини. Кисломолочні продукти характеризуються високою біологічною та харчовою цінностями. Це, означає високий ступінь збалансованості амінокислотного складу молочних білків, у порівнянні з так званим ідеальним харчовим білком, амінокислотний склад якого відповідає потребам організму людини. До того ж білки кисломолочних продуктів добре перетравлюються протеолітичними ферментами шлунково-кишкового тракту. Макроорганізм та кишкова мікрофлора є відносно стабільною та збалансованою екологічною системою, рівновага якої, з одного боку, визначається фізіологічними та імунологічними особливостями макроорганізму, з іншого боку – видовим та кількісним складом мікробних асоціацій та різноманітністю їхньої біологічної активності. У нормальному фізіологічному стані взаємовідносини між макроорганізмом та мікрофлорою носять симбіотичний характер, і остання істотно впливає на загальний імунітет та природну резистентність хазяїна до інфекцій, приймає активну участь у процесах травлення, синтезу різноманітних біологічно активних речовин. У свою чергу, макроорганізм регулює склад кишкової мікрофлори завдяки таким факторам як кислотність шлункового соку, вміст жовчних солей.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/34609.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. Вип. 4. С. 181-191. DOI: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.23
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 34609.pdf Розмір : 787517 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|