id: 34415
Назва: Функціональні продукти – незамінні складові харчування
Автори: Соломон А.М.
Ключові слова: ферментовані продукти, кисломолочні продукти, біфідобактерії, харчові волокна, вітаміни, мінеральні речовини, пробіотики
Дата публікації: 2023-11-10 12:34:24
Останні зміни: 2023-11-10 12:34:24
Рік видання: 2023
Аннотація: Найвживанішою категорією функціонального харчування є кисломолочні продукти, які нормалізують мікрофлору кишечнику та підвищують імунний статус організму людини. Кисломолочні продукти характеризуються високою біологічною та харчовою цінностями. Це означаєвисокий ступінь збалансованості амінокислотного складу молочних білків порівняно з так званим ідеальним харчовим білком, амінокислотний склад якого відповідає потребам організму людини. До того ж білки кисломолочних продуктів добре перетравлюються протеолітичними ферментами шлунково-кишкового тракту. Причому основні білки казеїни здатні однаково добре розщеплюватися протеолітичними ферментами в нативному та денатурованому стані. Макроорганізм та кишкова мікрофлора є порівняно стабільною та збалансованою екологічною системою, рівновага якої, з одного боку, визначається фізіологічними та імунологічними особливостями макроорганізму, з іншого – видовим та кількісним складом мікробних асоціацій та різноманітністю їхньої біологічної активності. У нормальному фізіологічному стані взаємовідносини між макроорганізмом та мікрофлорою носять симбіотичний характер і остання істотно впливає на загальний імунітет та природну резистентність хазяїна до інфекцій, бере активну участь у процесах травлення, синтезу різноманітних біологічно активних речовин. У свою чергу, макроорганізм регулює склад кишкової мікрофлори завдяки таким факторам, як кислотність шлункового соку, вміст жовчних солей. Ферментовані молочні продукти є основними постачальниками пробіотичних мікроорганізмів, які сприяють підтримці та відновленню мікробної екології людини. До пробіотичних культур, які забезпечують корисну дію на організм споживача і нормалізують склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту, належать такі види лакто- та біфідобактерій, як Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium spp. (B. adolescentis, B. animalis ssp. lactis, B. bifidum, B. longum, B. breve).
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/34415.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія "Харчові технології". 2023. Т. 25. № 100. С. 35-42. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-f10006
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 34415.pdf Розмір : 884733 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|