id: 33977
Назва: Вплив підживлення азотними добривами на елементи структури урожаю та продуктивність ячменю ярого
Автори: Паламарчук В.Д., Колісник О.М.
Ключові слова: сорт, азот, удобрення, зерно, урожайність, маса 1000 зерен, живлення, макроелементи
Дата публікації: 2023-10-16 13:21:52
Останні зміни: 2023-10-16 13:21:52
Рік видання: 2023
Аннотація: Нами встановлено, що внесення азотних добрив істотно впливає на формування елементів структури врожаю та продуктивності досліджуваних сортів ячменю ярого. Характеристика елементів структури врожаю, таких як кількість зерен у колосі та маса 1000 зерен залежить від біологічних особливостей сортів, умов вирощування та застосування підживлень азотними добривами. Найбільше значення маси 1000 зерен відмічено на варіанті із внесення азотних добрив нормою 60 кг. д.р. у фазу кущення ячменю ярого – Лофант – 42,1 г, Гетьман – 41,8 г, Вакула – 41,0 г та Геліос – 42,5 г. Кількість зерен у колосі досліджуваних сортів ячменю ярого у середньому за два роки склала у Лофант – 20,9 шт., Гетьман – 21,0 шт., Вакула – 22,0 шт. та Геліос – 23,4 шт. Застосування підживлення азотними добривами у нормі N35 забезпечило зростання кількості зерен у колосі на 1,0 шт., 1,1 шт., 1,1 та 2,3 ш., у нормі N45 на – 1,6 шт., 2,9 шт., 2,5 та 4,4 шт., а у нормі N60 на – 2,5 шт., 3,8 шт., 4,2 та 5,8 шт., порівняно із контрольним варіантом (без підживлень). Висновки. Отже, застосування азотного підживлення на посівах ячменю ярого дозволяє поліпшити комплекс господарсько-цінних ознак та суттєво збільшити урожайність. Найбільший приріст урожайності зерна (1,96 т/га) досліджуваних сортів ячменю ярого порівняно із контролем (без підживлень) отримано на варіанті із застосуванням підживлення азотними добривами нормою 60 кг д.р. на 1 га. Рівень урожайності досліджуваних сортів на даному варіанті удобрення, в середньому за два роки досліджень склав Лофант – 3,85 т/га, Гетьман – 4,78 т/га, Вакула – 4,62 т/га та Геліос – 4,84 т/га.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/33977.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Аграрні інновації. 2023. № 20. С. 56-61. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.20.9
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 33977.pdf Розмір : 770410 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|