id: 33141
Назва: Шляхи удосконалення конструкції конвективної сушарки волоських горіхів
Автори: Яропуд В.М., Лавренюк П.П.
Ключові слова: процес, параметри, дослідження, сушіння, волоський горіх, конвекція, сушарка
Дата публікації: 2023-05-12 17:08:35
Останні зміни: 2023-05-12 17:08:35
Рік видання: 2023
Аннотація: Волоські горіхи належать до продуктів, найбільш схильних до ризику окислювального псування на етапах зберігання, транспортування та реалізації. При цьому слід враховувати, що конкретні ботанічні сорти, вирощені у різних географічних регіонах, мають індивідуальний хімічний склад, що визначає інтенсивність протікаючих окислювальних процесів, тому горіхи різних партій мають різний потенціал до зберігання. Відсутність системи простежуваності партій горіхів, що закуповуються, на етапах виробництва, логістики та реалізації, а також відсутність об`єктивних методів оцінки потенційного рівня збережуваності, що призводить до некоректного встановлення термінів придатності волоських горіхів, і як наслідок, у торгових мережах реалізується понад 30% волоських горіхів з ознаками гіркоти. Якість горіхів при зберіганні залежить в основному від вмісту вологи, температури зберігання, відносної вологості повітря, рівня вмісту кисню, товарного виду горіхів, пакувальних матеріалів, форми зберігання та виду технологічної обробки горіхів (без шкаралупи, у шкаралупі, обсмажені тощо). Горіхи відносяться до продуктам тривалого зберігання. Метою досліджень є комплексний аналіз роботи сучасних конвективних сушарок сільськогосподарської сировини і визначення шляхів їх удосконалення для забезпечення якісного та рівномірного сушіння. За результатами аналізу існуючих сушильних установок, визначено їх недоліки та переваги. Проаналізовано особливості застосування бункерних сушарок у різних лініях виробництва серед промислових товарів, харчових продуктів, будівельних матеріалів, що потребують перемішування сипучого продукту. Застосування цих сушарок показало високу надійність в експлуатації при сушінні значних обсягів сировини, відсутність застійних зон, високу результативність процесу автоматизацію всього технологічного процесу сушіння. Для інтенсифікації процесу конвективного сушіння необхідно поліпшити тепло- і масоперенесення як усередині, так і зовні сировини, збільшення температури сушіння неминуче призведе до перегріву продукту і втрат біологічно корисних речовин, тому одним із шляхів збільшення швидкості сушіння може бути застосування пристроїв, що перемішують, і пристроїв, встановлених всередині сушильної камери.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/33141.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2023. № 1 (120). С. 120-131. DOI: 10.37128/2520-6168-2023-1-14
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 33141.pdf Розмір : 3053693 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|