id: 27371
Назва: Оцінка жаростійкості редьки олійної лабораторними методами
Автори: Цицюра Я. Г.
Ключові слова: редька олійна, посухостійкість, жаростійкість, схожість, пророщування, температурна адаптація
Дата публікації: 2020-12-10 15:37:36
Останні зміни: 2020-12-10 15:37:36
Рік видання: 2020
Аннотація: У статті висвітлено результати вивчення особливостей вивчення посухо- та жаростійкості трьох районованих сортів редьки олійної , які ґрунтуються на широкоапробованих методиках, застосовуваних до цілого ряду інших сільськогосподарських культур. Систематизовано погляди різних дослідників на процеси формування температурних стресових адаптацій рослин з огляду на механізм посухо- та жаростійкості та його роль у забезпеченні розробки адаптивних елементів технології вирощування хрестоцвітих культур та кліматичні зміни періоду вегетації у ареалі господарського поширення редьки олійної. Вивчено особливість застосування одночасно двох лабораторних методик. Одна з методик базується на стресових реакціях насіння з оцінкою рівня його схожості після попереднього тривалого прогрівання намоченого насіння за поступово наростаючих високих температур. Друга методика базується на температурній реакції асиміляційного апарату рослин на середовище з різною температурою з метою встановлення ступеня деструктивного впливу високих температур на структури листка з послідуючим визначенням ступеня ураження досліджуваних зразків, шляхом окрашення вражених зон у відповідних хімічних середовищах. Застосування вказаної методології дозволило визначити що порогове значення температур для формування стандартно допустимих рівнів лабораторної схожості у вивчаємих сортів редьки олійної знаходиться в інтервалі 35–45 °С. Фактичне інтенсивне зниження лабораторної схожості для насіння з однорічним біологічним віком у вивчаємих сортів редьки олійної відмічено за температурного режиму прогрівання в 60 °С і вище з нульовим рівнем лабораторної схожості вже на рівні 80 °С. Враховуючи короткий період прогрівання насіння за попереднього його замочування, рослини редьки олійної здатні переносити короткочасне підвищення температури повітря, за достатнього ґрунтового зволоження, у довірчому діапазоні 40–55 °С. Враховуючи зниження лабораторної схожості для насіння біологічного віку 1–5 років вже починаючи з рівня попереднього прогрівання при температурі 30 °С – оптимум пророщування сортів редьки олійної та оптимальний режим росту і розвитку рослин редьки олійної за умов достатнього ґрунтового зволоження найбільш ймовірно знаходиться в інтервалі 20–25 °С. За результатами застосування вказаних методик стосовно посухо- та жаростійкості вивчаємі сорти редьки олійної можна розмістити у такому порядку зниження показника Райдуга–Журавка–Либідь. У статті сформульовано перспективи подальших досліджень у сфері оптимізації діагностування посухо- та жаростійкості лабораторними методами.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/27371.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Сільське господарство та лісівництво. Вінниця : ВНАУ, 2020. № 18. С. 42-58
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 27371.pdf Розмір : 680948 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|