id: 23166
Назва: Доцільність використання трави люцерни в раціонах свиней
Автори: Постернак Л. І.
Ключові слова: Уладово-Люлинецька дослідно-селекційна станція, Всеукраїнський науково-навчальний Консорціум, трава люцерни, концентровані корми, раціони, продуктивність, жива маса, піддослідні свині, поживні речовини, інтенсивність росту, відносний приріст, валовий
Дата публікації: 2019-12-27 12:11:48
Останні зміни: 2019-12-27 12:11:48
Рік видання: 2019
Аннотація: Потрібно зазначити, що умови ринкової економіки спонукають виробників тваринницької продукції задуматися над проблемами зменшення її собівартості, раціонального використання зерна на фуражні цілі. Біологічно повноцінними і відносно дешевими для згодовування різним сільськогосподарським тваринам є зелені корми. Зокрема, трава люцерни повністю відповідає фізіології травлення свиней. У сухій речовині молодої трави міститься 20-24% протеїну, 18-22% клітковини, 4-6% жиру, 41-45% безазотистих екстрактивних речовин і 9-11% мінеральних речовин. Зелений корм містить також багато вітамінів та їх попередників, особливо каротину, вміст якого в 1 кг сухої речовини досягає 150-280 мг. Соковитість та ніжність молодих пагонів, наявність у них ароматичних речовин - усе це сприяє поїданню зеленого корму тваринами у великій кількості. У дослідженнях встановлена доцільність насичення раціонів відгодівельного молодняку свиней зеленою травою люцерни шляхом вивчення приростів, енергії росту піддослідних тварин. Під час насичення раціонів свиней травою люцерни енергія росту свинок піддослідних груп була майже однакова, проте середній показник третьої групи на 1,2% вищий, порівняно із другою, та на 3,1% більший, ніж у першій. Після підбиття підсумків досліджень можна стверджувати, що трава люцерни в раціонах свиней у кількості 12-15% за протеїном не лише не зменшує продуктивності піддослідних тварин, але і знижує собівартість виробленої продукції.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/23166.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Аграрна наука та харчові технології. - 2019. - № 4 (107), Т. 1. - С. 41-49.
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 23166.pdf Розмір : 271078 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|