id: 23091
Назва: Дослідження сировинної бази Вінницької області
Автори: Соломон А. М., Полєвода Ю. А., Бондар М. М.
Ключові слова: молоко, стандарти, показники якості молока, кисломолочні десерти, бактерії, кислотність
Дата публікації: 2019-12-24 15:33:16
Останні зміни: 2019-12-24 15:33:16
Рік видання: 2019
Аннотація: Безпека молока та молочних продуктів у цілому може бути визначена за комплексним показником – ветеринарно-санітарна безпека. Так, відповідно до сучасних міжнародних вимог господарство, де виробляється сире молоко для виготовлення молокопродуктів, має: дотримуватись правил гігієни та ветеринарної санітарії; виконувати вимоги належної виробничої практики; здійснювати ідентифікацію та реєстрацію тварин; забезпечувати ведення належної документації щодо надходження кормів, засобів гігієни та санітарії лікарських препаратів; здійснювати контроль у прифермерській лабораторії за показниками якості та безпечності молока; проводити обов’язкову реєстрацію кормів, що надходять для тварин тому, що через корми в молоко можуть потрапляти небезпечні для здоров’я людини речовини (гормони, антибіотики тощо); здійснювати запис ветеринарних лікарських засобів, що застосовують для лікування тварин; реєструвати появу тих хвороб у тварин, які загрожують безпечності молока. Стандарти ЄС вимагають чіткого дотримання вимог безпеки та якості харчової продукції. Країні, яка не може забезпечити відстеження всіх етапів виробництва продукції, на європейський ринок дорогу закрито. Зроблений аналіз показників якості молока, що надходить на переробку. Встановлено, що молоко з господарств населення має низькі показники якості. Із сільськогосподарських підприємств здебільшого надходить молоко вищого та першого ґатунків. Якість молока означає високі його санітарно-гігієнічні показники, вміст певної кількості білка, жиру, вітамінів, ферментів, гормонів, мінеральних солей та інших речовин. Воно не має містити нейтралізуючих речовин (антибіотиків, соди, перекису водню). Вміст важких металів, залишкових кількостей пестицидів не має перевищувати максимально допустимого рівня. Отже, безпека сировини – це є гарантування безпеки готової продукції на внутрішньому ринку, і її конкурентоспроможність на зовнішніх ринках.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/23091.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Техніка, енергетика, транспорт АПК. - 2019. - № 4 (107). - С. 40-46.
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 23091.pdf Розмір : 2264466 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити

Система "Сократ"  |   Офіційний сайт Copyright © 2013, математика Є.А.Паламарчук, дизайн Р.О.Яцковська