id: 22789
Назва: Вплив зміни способу утримання і доїння новотільних корів на молочну продуктивність
Автори: Варпіховський Р. Л.
Ключові слова: утримання, корова, доїння, надій, молоко, група, спосіб, фактор
Дата публікації: 2019-12-16 10:29:24
Останні зміни: 2019-12-16 10:29:24
Рік видання: 2019
Аннотація: Встановлено, що при переведенні новотільних корів в основне стадо лактуючих корів з післяпологової секції пологового відділення та за зміни факторів умов середовища і доїння відбувалося достовірне зниження середньодобових надоїв – на 3,0 кг, або на 9,2% (Р<0,05), вмісту жиру в молоці – на 0,2% (Р<0,05), в той час як при безприв’язному утриманні новотільних корів у родильному відділенні, доїння на установці типу «Ялинка» і переведення їх у основне стадо без зміни способу утримання і доїння середньодобовий надій знизився на 1,5 кг, або на 5,5%, а жирність молока — на 0,03%. Як показали дослідження, мали місце й індивідуальні відмінності у реакції корів на зміну «стереотипу» утримання та доїння. Так, корова під номером 3156 у першу добу доїння після переведення з пологового відділення в основне стадо незначно знизила добовий надій – з 31,2 до 30,5 кг, в той час як корова 3262 – з 41,0 до 26,5 кг, що свідчить про неоднакову реакцію тварин на різкі зміни утримання і доїння. У той же період, переведення новотільних корів ІІ дослідної групи з пологового відділення в основне стадо супроводжувався менш значним зниженням молочної продуктивності. Так, середньодобовий надій корів за 30 діб перебування в секції новотільних корів склав 29,4 кг, що на 1,6 кг, або на 5,2% менше порівняно з попереднім періодом (20 днів) перебування в післяпологовий секції. Це пов’язано з порушенням стадних зв’язків, адаптація корів до нової обстановки і встановленням ієрархічних відносин між тваринами. У наступний період лактації – після 60 діб перебування в секції новотільних корів – середньодобові надої піддослідних тварин знаходилися на рівні попереднього періоду. Спосіб утримання й доїння корів у родильному відділенні не зробив істотного впливу на рівень жирності молока піддослідних тварин. Так, середній вміст жиру в молоці добового надою корів I дослідної групи склала 3,86%, а II – 3,80%. Дані показники характерні для молока корів української чорно-рябої молочної породи.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/22789.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Аграрна наука та харчові технології : зб. наук. пр. ВНАУ. - 2019. - Вип. 4 (107), т. 2. - С. 45-51.
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 22789.pdf Розмір : 789046 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|