id: 21050
Назва: Кисломолочні десерти збагачені біфідобактеріями
Автори: Соломон А. М., Полєвода Ю. А.
Ключові слова: пребіотики, пробіотики, симбіотики, біфідобактерії, лактобактерії, рослинні наповнювачі, біологічна цінність
Дата публікації: 2019-09-19 10:19:01
Останні зміни: 2019-09-19 10:19:01
Рік видання: 2019
Аннотація: До пробіотичних культур, які забезпечують корисну дію на організм споживача і нормалізують склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту, відносяться такі види лакто- та біфідобактерій, як Lactobacillusacidophilus, Lactobacilluscasei, Bifidobacteriumspp. (В. adolescentis, B. animalisssp. lactis, B.bifidum, B. longum, B. breve). Біфідобактерії – одні з найбільш важливих груп мікроорганізмів кишечника, які домінують у анаеробній флорі товстої кишки. Міжнародна молочна федерація називає біопродуктами такі суміші, в яких міститься не менше 1∙106 біфідобактерій в 1 см3. Слід відзначити, що для більшості мікроорганізмів, які є представниками нормальної мікрофлори кишкового тракту людини, молоко є несприятливим середовищем для їх розвитку. Це пов’язано з тим, що в молоці практично відсутні необхідні для розвитку мікроорганізмів низькомолекулярні сполуки, такі як вільні амінокислоти, моноцукри тощо, а також з тим, що більшість бактерій роду Lactobacillus, Lactococcus і Bifidobacterium відносяться до облігатних анаеробів, на які негативно діє розчинений в молоці кисень повітря. Тому біфідобактерії, які відносяться до анаеробів, в молоці розвиваються дуже повільно. Біфідобактерії приймають активну участь у поновленні нормальної мікрофлори кишечника при кишково-шлункових захворюваннях та після лікування антибіотиками. Для стимулювання їх розвитку необхідно використовувати адаптовані до молока штами біфідобактерій, забезпечити необхідний склад поживного середовища і стимуляторів росту для їх розвитку, а також культивувати їх разом з молочнокислими бактеріями, які володіють високою β-галактозидазною активністю, за рахунок якої підвищується власна β-галактозидазна активність біфідобактерій.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/21050.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Техніка, енергетика, транспорт АПК. - 2019. - № 2 (105). - С. 66-74.
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 21050.pdf Розмір : 4270332 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|