id: 20635
Назва: Газообмін корів різної селекції м’ясного комолого сименталу худоби нової генерації в умовах Карпатського регіону Буковини
Автори: Приліпко Т. М., Калинка А. К., Лесик О. Б., Казьмірук Л. В.
Ключові слова: корови, жива маса, газообмін, вентиляція, дихання, теплопродукція
Дата публікації: 2019-06-10 16:42:37
Останні зміни: 2019-06-10 16:42:37
Рік видання: 2019
Аннотація: На основі матеріалів досліджень висвітлено газоенергетичний обмін корів м’ясного комолого сименталу великої рогатої худоби нової популяції в умовах передгірської зони Карпатського регіону Буковини. У результаті респіраційних досліджень встановлено, що у корів першої та другої груп вентиляція легенів була на рівні 41,6 л/хв., в аналогів третьої групи – на 5,0%, а в тварин четвертої групи – на 0,7% меншою, хоча й вірогідної різниці з контролем не зафіксовано. За кількістю спожитого кисню корови третьої групи переважали контрольних аналогів на 6,5%, тварин четвертої групи – на 1,4% і тварин другої – на 2,8%. На 2,0%, та 8,8% більше від корів контрольної групи, при тому що у тварин другої групи цей показник знаходився на рівні контролю. Непродуктивні витрати корів батька бугая - плідника Майора 1351 були найвищими і становили 100,6 МДж, тоді як у ровесниць першої – на 2,7%, другої – на 3,3%, а третьої – на 1,3% були меншими. Найбільший показник обмінної енергії мали тварини першої групи – 116,75 МДЖ у тварин другої та четвертої груп – на 1,2 та 2,3% відповідно показник був меншим, а другої – на 0,5% вищий показник обмінної енергії. Коефіцієнт обмінності валової енергії знаходився на рівні 53,1-54,4%. Найвищим він був у тварин 1-ої групи – 54,4%. Визначено, що у корів м’ясного комолого сименталу худоби нової генерації при стійловому утриманні в умовах передгірської зони регіону Буковини енергія підтримання та активності була найвищою у тварин першої – другої груп – 42,97-6,27 МДж.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/20635.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Аграрна наука та харчові технології : зб. наук. пр. ВНАУ. - 2019. - Вип. 1 (104). - 11 с.
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 20635.pdf Розмір : 551225 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|