Кафедра Харчових технологій та мікробіології


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Завідувач кафедри: к.т.н., доцент Берник І.М.
кабінет № 20,
43-92-04
_________________________
Викладацька: кабінет №23
43-75-82
@ : kafedraxti@ukr.net
_________________________
Доценти:
к.с.г.н. Новгородська Н.В.
к.вет.н. Фаріонік Т.В.
к.т.н. Соломон А.М.
к.с.г.н. Овсієнко С.М.

Асистенти:

Бондар М.М.

Лаборантська:
кабінет №22

Фахівець I категорії:
Фабіянська О.Л.


Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Історія створення кафедри

Кафедра харчових технологій та мікробіології була заснована у лютому 1993 року та на той час мала назву кафедри мікробіології та технології переробки. Матеріальною базою для її створення послужили приміщення та обладнання колишнього у м. Вінниці Інституту підвищення кваліфікації працівників харчової промисловості. Сприяло цьому близьке розташування переробних харчових підприємств (м’ясокомбінат, молокозавод, консервний завод, олієжиркомбінат), що створювало належні умови для проходження студентами практичних занять з харчових технологій.
Від часу заснування і до вересня 2016 р. кафедру очолював професор, доктор біологічних наук, академік Медико-технічної академії наук України та Нью-Йоркської академії наук США, Лауреат Міжнародної премії ООН Власенко Володимир Васильович.
Із жовтня 2016 року по липень 2017 року кафедру харчових технологій та мікробіології очолював доктор технічних наук, професор Паламарчук Ігор Павлович. Наукові напрямки роботи: - застосування вібраційних ефектів в галузях переробних і харчових виробництв, сільськогосподарського машинобудування; - розробка та впровадження у виробництво технологій обробки сільськогосподарської та харчової сировини, виробів сільськогосподарського машинобудування, що базуються на вібраційній, хвильовій, відцентровій та комбінованій технологічній дії.
З липня 2017 року по теперешній час кафедру очолює Берник Ірина Миколаївна.
Берник Ірина Миколаївна – кандидат технічних наук, доцент. Педагогічний стаж складає 20 років. Читає курси "Науководослідна робота студентів", "Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю", «Контроль управління якістю продукції».
•Автор близько 150 робіт, з них 1 монографія, 75 наукового та 74 навчально-методичного характеру. Співавтор 1 підручника та 4 навчальних посібників рекомендованих як навчальні посібники для студентів вищих навчальних закладів.
Напрям наукових інтересів «Використання ультразвукових кавітаційних технологій для обробки рідинних дисперсних середовищ переробних та харчових виробництв»

Колектив кафедри складають 5 доцентів та 1 асистент.

Соломон Алла Миколаївна – доцент, кандидат технічних наук. Науковий стаж 10 років. Читає курс дисциплін "Мікробіології м’ясних та молочних продукції", "Технологія молока та молочних продуктів", "Технологія молока з комбінованим складом сировини". Автор та співавтор 17 наукових праць та 2 патентів. Науковий напрямок – технологія молочних, м’ясних продуктів та продуктів із гідробіонтів.

Новгородська Надія Володимирівна – доцент, кандидат сільськогосподарських наук кафедри. Педагогічний стаж 25 років. Читає курси: "Технологія переробки продукції тваринництва", "Технологія м`яса та м`ясних продуктів" , "Технолгія м`яса, м`ясопродуктів та риби". Автор та співавтор монографії та навчального посібника, 60 публікацій, з них 28 наукового та 32 навчально-методичного характеру. Науковий напрямо – вивчення якості та безпеки продукції харчових виробництв.

Фаріонік Тарас Володимирович – доцент, кандидат ветеринарних наук, педагогічний стаж 10 років. Читає курс дисциплін: "Технологія продуктів забою тварин", "Ветеринарно-санітарна експертиза м’ясних та молочних продуктів", "Оцінка якості та безпека продуктів тваринництва". Автор та співавтор 43 наукових праць та 6 посібників, 25 методичних рекомендацій та 1 монографія. Науковий напрямок – вивчення впливу мікроелементів на продуктивність та якість тваринницької продукції.

Овсієнко Світлана Миколаївна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент. Є автором 104 наукових праць, у т.ч. за останні 5 років – 33, 17 патентів, 34 методичних розробок. Основний напрям наукової діяльності – використання нових біологічно активних кормових добавок у годівлі с.-г. тварин.

Бондар Мар’яна Михайлівна – асистент кафедри. Науково-педагогічний стаж – 3 роки. Читає курс дисциплін: «Загальна мікробіологія та мікологія», "Мікробіологія", "Мікробіологія галузі", "Технічна мікробіологія", "Мікробіологія м’ясної та молочної галузі", "Молоко і молочні продукти". Автор та співавтор 5 наукових праць, 9 методичних рекомендацій. Науковий напрямок – розробка технології функціонального молочного продукту, збагаченого біфідобактеріями.

За кафедрою закріплені наступні дисципліни:
-Біологічно-активні речовини в харчових технологіях
Ветеринарно-санітарна експертиза м`ясних та молочних продуктів
Гігієна і санітарія харчових підприємтсв
Гігієна та санітарія
Загальна мікробіологія та мікологія
Контроль якості та безпеки продукції м`ясної та молочної галузі
Мікробіологія
Ресурсозберігаючі технології в харчовій промисловості
Стандартизація та оцінка якості продукції тваринництва
Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю
Сучасні методи дослідження у галузі
Технічна мікробіологія
Технологія бродильних виробництв
Технологія жирів та жирозамінників
Технологія молока і молочних продуктів
Технологія м`яса, м`ясопродуктів та риби
Технологія оздоровчих харчових продуктів
Технологія переробки продукції тваринництва
Технологія продукції ресторанного господарства
Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів
Технохімічний контроль м`ясної та молочної галузі
Товарознавство і стандартизація
Товарознавство та пакування харчових продуктів
Товарознавство(продовольчі і непродовольчі товари)
Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини
Експлуатація технологічного обладнання
Методологія та теоретичні основи товарознавства
Міжнародна і регіональна стандартизація та сертифікація
Мікробіологія молочних та м`ясних продуктів
Мікробіологія молочних та м`ясних продуктів з основами ветсанекспертизи
Мікроструктурний аналіз харчових продуктів
Моделювання технологічних систем харчових виробництв
Наукова-дослідна робота студентів
Наукові основи безвідходних технологій
Основи фізіології і гігієни харчування
Профілактика хвороб тварин
Технологія консервування плодів та овочів
Технологія молочних продуктів з комбінованим складом сировини
Технологія м`яса та м`ясних продуктів
Технологія переробки риби
Технологія переробки тварин та продуктів забою з основами ветсанекспертизи
Технологія полісахаридів та їх застосування у харчовій промисловості
Технологія продуктів забою тварин
Харчові біологічно активні добавки


Основним завданням кафедри є підготовка фахівців зі спеціальності «Харчові технології» освітніх ступенів бакалавра та магістра.

Конкурсні предмети для вступу на 1-й курс для одержання ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти (за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та вступних іспитів) зі спеціальності «Харчові технології»: 1-й предмет – українська мова; 2-й предмет – математика; 3-й предмет –історія України, або біологія, або іноземна мова, або географія, або фізика, або хімія.

Вступні випробування для прийому на навчання осіб, які здобули освітній ступінь бакалавра, для здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності: 181 «Харчові технології»: 1. Іноземна мова (зовнішнє незалежне оцінювання); 2.Фаховий іспит, а також наукові здобутки (статті, тези та ін.).


Фахівці впродовж всього періоду існування кафедри видали більше 500 методичних розробок, 5 монографій, 31 навчальний посібник, 6 підручників, 18 патентів.

Поряд із навчально-методичною та науково-дослідницькою роботою викладачі кафедри ведуть активну громадську роботу: очолюють та беруть активну участь у семінарах та тренінгах із системи якості продуктів харчування, здійснюють наукове керівництво з розробки бізнес-планів підприємств та кооперативів та ін.
Викладачі кафедри є кураторами груп спеціальності «Харчові технології».

В межах виховної роботи кураторами зі студентами постійно проводяться заходи на різноманітні теми. Також на виховні години запрошують провідних спеціалістів із проблемних питань. Серед актуальних питань молоді: «Помилки у взаємовідносинах: хлопці та дівчата», «Піст - народжує пророків, зміцнює сильних, умудряє законодавців», «Будуйте храм своєї душі», «Вечорниці присвячені видатним постатям» та ін.
Колектив кафедри постійно бере участь у проведенні різноманітних заходів університету: днів відкритих дверей, конференцій, семінарів, круглих столів та ін.
Під час зазначених заходів проводяться презентаційні виставки та дегустації продукції власного виробництва та провідних виробників харчової промисловості.


головна intranet   головна internet