Кафедра Ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Заступник завідувача кафедри: доцент Фаріонік Тарас Володимирович
кабінет № 30 ТПФК ВНАУ
e-mail: zoohygiene@vsau.vin.ua
телефон: +38(067)997-52-42
_________________________
Викладацькі: кабінет № 27, 30.
телефон фахівця - +38(097)924-56-97
kafedraplv@gmail.com
_________________________
Професор:
д.вет.н. Желавський М.М.

Доценти:

* к.вет.н. Колечко А.В.
* к.с-г.н, Пікула О. А.
* к.вет.н. Фаріонік Т.В.
* к.с-г.н, Шпаковська Г.І.

Асистенти:
* Мельник А.В.
* Ферзалієва А.М.

Аудиторний фонд кафедри: 5, 6, 11б.

Фахівець ІІ категорії: Гусак Б.С.

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Кафедра ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи є одним із навчально-наукових підрозділів Вінницького національного аграрного університету.
ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ.
Заснована кафедра у 1986 році під назвою “Загального тваринництва”. З 1991 року кафедру перейменовано на «Розведення сільськогосподарських тварин і зоогігієни». Очолював кафедру – Польовий Леонід Васильович. До початку 2018 року діяла потужна наукова школа, яку очолював доктор с.-г. наук, професор Л. В. Польовий за тематикою: «Розробка методичних основ формування системи життєзабезпечення худоби в умовах невеликих за потужностями сільськогосподарських підприємств». Захищено 5 кандидатських дисертацій за різними галузями знать, серед яких роботи за спеціальністю 06.02.01 розведення та селекція тварин Добронецької В. О.; за спеціальністю 06.02.04 технологія виробництва продуктів тваринництва Казьмірук Л. В., Поліщук Т. В., Ордіховської О. А.; за спеціальністю 16.00.06 – гігієна тварин та ветеринарна санітарія Яремчука О. С.
У 2021 році кафедру перейменовано на «Ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи».
Підготовка висококваліфікованих фахівців у галузі ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи передбачає формування здатності фахівця ветеринарної медицини з гігієни, безпеки та якості сільськогосподарських і харчових продуктів застосовувати набуті знання, уміння, навички щодо контролю гігієнічних вимог на всіх етапах розведення, утримання, експлуатації тварин, а також виробництва, переробки, транспортування, приймання, зберігання й реалізації (обігу) харчових продуктів, кормів, кормових добавок, преміксів, репродуктивного матеріалу, ветеринарних препаратів, засобів ветеринарної медицини та побічних продуктів, здійснення державного моніторингу, зокрема за показниками безпечності та окремими показниками якості.
Кафедра з 2017 року співпрацює із Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області, створено Філію кафедри на базі Управління та Вінницької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Для проведення навчальних занять з фахових дисциплін (Загальна вірусологія, Спеціальна ветеринарна вірусологія, Загальна мікробіологія та мікологія, Державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд, Патологічна анатомія і розтин, Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного та рослинного походження) активно залучено фахівців (стейкхолдерів) ветеринарної медицини з Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, які здійснюють навчальний процес з окремих фахових дисциплін безпосередньо на виробництві, а саме на базі Філії кафедри ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи ВНАУ, застосовуючи при цьому всі необхідні сучасні новітні методи та підходи для забезпечення високої якості набуття студентами необхідних знань, вмінь та практичних навичок щодо управління заходами з ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи у технологіях виробництва і переробки продукції тваринництва і рослинництва у суб’єктів господарювання України різних форм власності.

Теоретичні знання закріплюються також під час проходження навчальної та виробничої практики, викладання яких забезпечують як викладачі кафедри, так і стейкхолдери.
СКЛАД КАФЕДРИ СЬОГОДНІ:
На кафедрі ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи Вінницького національного аграрного університету працює 7 науково-педагогічних працівників, з них 1 доктор ветеринарних наук, професор Желавський Микола Миколайович, 2 кандидати ветеринарних наук, доценти, 2 кандидати сільськогосподарських наук, доценти, 2 асистенти (Ферзалієва А.М., заступник директора Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, завідувач вірусологічним відділом, Мельник А.В., завідувач бактеріологічним відділом Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби). Викладацький склад кафедри сформований з фахівців, які мають наукові ступені кандидатів і доктора наук, значний практичний та науковий досвід роботи. До провадження навчального процесу залучаються також фахівці з числа стейкхолдерів факультету та спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза». Кафедра ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи є випускною із спеціальності «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза».

СТЕЙКХОЛДЕРИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
Голова ради стейкхолдерів спеціальності 212 Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза
СИДОРУК Григорій Павлович
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області,
E-mail: info@vingudpss.gov.ua
Веб-сайт: https://www.vingudpss.gov.ua/

ГРУШКО Василь Васильович
Начальник Хмільницького районного управління
Веб-сайт: https://www.vingudpss.gov.ua/

ЛИПКАНЬ Михайло Васильович
Начальник Літинського районного управління
Веб-сайт: https://www.vingudpss.gov.ua/

Jiří Neužil (Чехія)
Генеральний директор ТОВ «Біовета – Україна»
Веб-сайт: https://www.bioveta.cz/ua

Науково-педагогічні працівники кафедри постійно підвищують свій фаховий рівень, активно здійснюється проходження стажувань як в Україні, так і за її межами, а саме:
Шпаковська Г.І., к.с.-г.н., доцент кафедри у 2020 році пройшла стажування у Вінницькій регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.Тема: Державний нагляд (контроль) за здоров’ям та благополуччям тварин, безпечність та окремі показники якості харчових продуктів». (Свідоцтво №28, 03.11.2020р.). У 2021 році в ТОВ «Біовета- Україна» м. Київ, Тема: державний нагляд за здоров’ям та благополуччям тварин, біоетика та добробут тварин; вивчення новітніх методик відбору проб та біологічного матеріалу для досліджень в ветеринарії; менеджмент та маркетинг ветеринарних препаратів; (Довідка№67/2021, 08.12.2021р.).
Кафедра здійснює також підготовку фахівців за третім (освітньо-науковим) ступенем доктора філософії:
• за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» галузі знань «Ветеринарна медицина»;
• за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»
Аспіранти кафедри:
 Соколенко Святослав Вікторович – аспірант заочної форми навчання зі спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза». Науковий керівник, к.вет.н., доцент, доцент кафедри ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи Фаріонік Тарас Володимирович.
 Кучеренко Ольга Миколаївна - аспірантка державної форми навчання зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Науковий керівник, кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач кафедри кафедри ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи Варпіховський Руслан Леонідович.
 Паламарчук Владислав Ярославович, аспірант денної державної форми навчання зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Науковий керівник, к.с.-г.н., доцент кафедри ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи Шпаковська Галина Іванівна.

Місцем працевлаштування спеціалістів з ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи є установи системи державної та приватної ветеринарної медицини, які здійснюють ветеринарно-санітарний та гігієнічний контроль за надходженням і забоєм тварин, переробкою, зберіганням, транспортуванням та реалізацією продукції.
Основними місцями роботи фахівців з ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи є установи системи державної та приватної ветеринарної медицини, які здійснюють ветеринарно-санітарний та санітарно-гігієнічний контроль надходження і забою тварин, переробку, зберігання, транспортування та реалізації продукції тваринного та рослинного походження напівфабрикатів тощо.
Випускники можуть працевлаштуватися на посади згідно з чинним Класифікатором професій (ДК 003:2010): лікар ветеринарної медицини із громадського здоров’я (код КП – 2223.2); головний лікар ветеринарної медицини (код КП – 1237.1); лікар ветеринарної медицини з гігієни та санітарії (код КП – 2223.2); лікар ветеринарної медицини з безпеки та якості сільськогосподарських і харчових продуктів (код КП – 2223.2); лікар ветеринарної медицини м’ясопереробних підприємств (код КП – 2223.2); начальник (заступник) Головного управління Держпродспоживслужби області (міста, району) (код КП – 1229.3); головний інспектор державного контролю (код КП – 1229.1); головний державний аудитор (код КП – 1229.1); молодший науковий співробітник (ветеринарна медицина) (код КП – 2223.1); науковий співробітник (ветеринарна медицина) (код КП – 2223.1); завідувач лабораторії (код КП – 1229.4). Зазначений перелік посад не є вичерпним.
Навчально-методичні, наукові розробки та рекомендації.
З початку створення кафедри викладачі підготували близько 450 методичних розробок, понад 600 наукових статей, десятки навчальних посібників, практикумів і монографій, отримали близько 25 патентів України на корисну модель, технічних умов, рекомендацій Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Професорсько-викладацьким складом кафедри підготовлено науково-навчальних праць – 70 методично-рекомендаційного характеру, понад 100 наукових статей, близько 70 тез наукових доповідей, 8 монографій, 8 словників довідникового характеру, 10 навчальних посібників та понад 280 доповідей студентів на науково-
Наразі, наукова робота на кафедрі здійснюється за напрямами:
1. Удосконалення технології виробництва продуктів тваринництва при вирощуванні та відгодівлі сільськогосподарських тварин за умов одержання високоякісної та екологічно-чистої продукції в господарствах всіх форм власності в умовах Поділля.
2. Пошуки забезпечення комфортних умов життєдіяльності тварин.
3. Розробка інтегрованих технологічних рішень виробництва продукції тваринництва, забезпечення життєдіяльності тварин та отримання альтернативних джерел енергії.
4. Удосконалення технології утримання тварин та економічні резерви енергоощадного виробництва продукції.
5. Оптимізація санітарно-гігієнічних умов отримання телят за промислової технології.


ПЛАН РОБОТИ НАУКОВОГО ГУРТКА на 2023-2024 навчальний рік
Ухвалено рішенням кафедри
ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи
ВНАУ
Протокол № 5 від 10 червня 2023 року

Члени гуртка «ВЕТСАНЕКСПЕРТ»
факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії
на 2023-2024 навчальний рік:
1. Мороз Дарія 4 - Курс
2. Кришталь Дарина 3 - Курс
3. Розгонюк Вікторія Сергіївна 5 - Курс
4. Ткачук Олексій Олександрович 4 - Курс
5. Бондарчук Сніжана Анатоліївна 5 - Курс
6. Василєску Анна-Богдана Радіонівна 5 - Курс
7. Задорожнюк Юлія Михайлівна 5 - Курс
8. Кривий Максим Олексійович 5 - Курс
9. Матвійчук Дмитро Ігорович 5 - Курс
10. Тешебаєва Дінара Тойчубаївна 5 - Курс
11. Добрянська Ніна Андріївна 6 - Курс
12. Крупяк Віталій Олександрович 6 - Курс
13. Мартинюк Юрій Олегович 6 - Курс
14. Обідов Денис Азімджонович 6 - Курс
15. Рабцун Леся Олександрівна 6 - Курс
16. Сторож Аліна Олегівна 6 - Курс
17. Школяр Анастасія Олесівна 6- Курс
Засідання гуртка в навчальній лабораторії кафедри (ауд.11б), засідання - остання п’ятниця кожного місяця в офлайн або онлайн режимі он-лайн за посиланням ZOOM.
Робота гуртка на базі філії кафедри (Вінницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби, вул. Максимовича, 19).

Керівники гуртка, професор Т.В. Фаріонік
Секретар гуртка Ю.М. Задорожнюк


Ухвалено рішенням кафедри
ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи
ВНАУ
Протокол № 5 від 10 червня 2023 року

ТЕМАТИКА
студентського наукового-практичного гуртка
«ВЕТСАНЕКСПЕРТ»
на 2023-2024 навчальний рік

№ Тематика гуртка
1 Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного та рослинного походження (керівник тематики к.вет.н., доцент Фаріонік Т.В.)
2 Анатомія свійських тварин (керівник тематики, доктор філософії зі спец 211 Вет.медицина, ст.викладач Колечко А.В.)
3 Патологічна фізіологія. Фізіологія тварин. (керівник тематики, доктор філософії зі спец 211 Вет.медицина, ст.викладач Колечко А.В.)
4 Санітарна мікробіологія. Мікологія. (керівник тематики, Мельник А.В. асистент кафедри ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи, завідувач бактеріологічним відділом Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби)
5 Спеціальна ветеринарна вірусологія (керівник тематики Ферзалієва А.М., асистент кафедри ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи, заступник директора Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, завідувач вірусологічним відділом)

Керівники гуртка, професор Т.В. Фаріонік
Секретар гуртка Ю.М. Задорожнюк


головна intranet   головна internet