Кафедра Лісового та садово-паркового господарства


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ

Місцезнаходження: м. Вінниця, вул. Сонячна 3, корпус 2, каб.: 2402, 2506, 2504
Телефон: (0432) 43-72-30, 346 (внутрішній)
Email: matusyak@vsau.vin.ua

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Новостворена кафедра «Садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства» була сформована відповідно наказу № 820-К від 29.12.2015 року, у склад якої увійшли кафедри «Лісового, садово-паркового господарства та кормовиробництва», яку очолював до 29 грудня 2015 року д. с.-г. наук, професор Підпалий І.Ф., та «Плодівництва, овочівництва та технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції», очолювана до грудня 2015 року д. с.-г. наук, професором Чернецьким В.М., з 1 грудня 2015 року в.о. зав. кафедри д. с.-г. наук, доцентом Вдовенко С.А., з січня 2016 р. виконувачем обов’язків завідувача кафедри призначено к.б.н., доцента Прокопчук Валентину Мар’янівну. З 2022 виконувачем обов’язків завідувача кафедри призначено к. с.-г. наук, доцента Матусяка Михайла Васильовича.

З 2023 року наказом № 174 від 11.09.2023 року була створена кафедра Лісового та садово-паркового господарства, завідувачем кафедри було призначено к.с.-г. наук, доцента Матусяка Михайла Васильовича.
У 2023-2024 навчальному році діяльність кафедри забезпечує 9 науково-педагогічних працівників: 1 д. с.-г. наук, доцент, 3 к. с.-г. наук, доценти, 2 к. с.-г. наук, старші викладачі, 3 асистента без наукового ступеню. Рівень захищеності НПП становить 67 %.
Аудиторний фонд кафедри складає 333 м². Функціонують 6 аудиторій, з яких лекційна, комп’ютерний клас та 4 аудиторії для проведення практичних занять, які оформленні інформаційними стендами та мультимедійним устаткуванням відповідно до сучасних технологій.

Кафедра здійснює підготовку фахівців освітнього ступеня «бакалавр» за спеціальностями 206 «Садово-паркове господарство», 205 «Лісове господарство» та освітнього ступеня магістр за спеціальністю 206 «Садово-паркове господарство».

Кафедра проводить співпрацю з 3 філіями на виробництві, з якими укладені договори і які являються навчальними та науковими базами для студентів та викладачів. Укладені договори з «Вінницькою лісовою науково-дослідною станцією», садово-ландшафтним центром «Амітіс» та МКП «Вінницязеленбуд». На території яких, щорічно студенти спеціальностей 206 «Садово-паркове господарство» та 205 Лісове господарство навчаються та удосконалюють практичні навички які є необхідним інструментом для досягнення бажаних результатів у практичній підготовці студентів.
Щорічно на факультеті для студентів магістратури та аспірантури за участі науковців Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, МКП «Вінницязеленбуд», фахівців садово-паркового господарства, провідних науковців зарубіжних країн, проводяться спільні наукові семінари.
На кафедрі проводиться активна робота зі студентами – працюють 2 гуртки: «Ліс і біосфера» керівник Матусяк М.В. На заняттях гуртка студенти проводять лісотаксаційні вимірювання деревостанів ботанічного саду ВНАУ, дослідження антропогенного впливу на лісові асоціації, проводяться екскурсії в провідні господарства та «Landscaping» керівник Матусяк М.В. під час проведення якого студенти переходять від засвоєння основних понять до творчого процесу, пов’язаного з ландшафтним дизайном та проєктуванням садово-паркового простору.
Кожного року з ініціативи ДП «Ліси України» Центрально-західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства організовує і проводить акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках», де активну участь приймають наші студенти спеціальності 205 «Лісове господарство» та викладачі кафедри.
За ініціативи керівництва університету з квітня 2017 року, з метою вивчення та впровадження у зелене будівництво Вінниччини декоративних видів рослин, кафедрою за проектами студентів-магістрів спеціальності «Садово-паркове господарство», була створена експозиційна ділянка, яка стане надійною навчальною та науковою базою для майбутніх фахівців «Садово-паркового господарства». Студенти цього ж фаху активно приймають участь у формуванні та догляді за декоративними рослинами паркової зони ВНАУ.
Науково-дослідна робота кафедри проводиться за такими науковими тематиками

Ініціативні:

Обґрунтування та розробка адаптивних технологій вирощування овочевих, горіхоплідних культур та їстівних грибів в умовах відкритого і закритого ґрунту. Виконавці: доктор с.-г. наук, професор Вдовенко С.А., кандидат с.-г. наук, доцент Матусяк М.В., аспіранти Нахман Є., Гук Є.
Державні:

Прикладне дослідження: «Розробка методів удосконалення технології вирощування зернобобових культур з використанням біодобрив, бактеріальних препаратів, позакореневих підживлень та фізіологічноактивних речовин» (номер державної реєстрації 0120U102034).
Прикладне дослідження: «Розробка біоорганічних технологій вирощування сільськогосподарських культур для виробництва біопалив і забезпечення енергонезалежності АПК» (номер державної реєстрації 0123U100311).
Прикладне дослідження: «Розробка науково-технологічного забезпечення підвищення родючості ґрунтів та раціонального використання потенціалу біоресурсів» (номер державної реєстрації 0123U100311).
Розробка технології вирощування лісових, декоративних та плодово-ягідних рослин у контексті збалансованого розвитку та забезпечення екологічної стійкості агроландшафтів Лісостепу України. Виконавці: Нейко І.С., Матусяк М.В., Панцирева Г.В., Циганська О.І., Паламарчук І.І., Монарх В.В., Тисячний О.П., Козак Ю.В.
У 2021-2023 роках фонд кафедри поповнився новими монографіями:

Телекало Н.В., Матусяк М.В., Прокопчук В.М. Лісівничо-екологічні особливості лісовідновлення та лісорозведення в умовах Поділля: монографія. Вінниця: ВНАУ, 2021. 185 с.
Заїка В.К., Каленюк Ю. С., Криницький Г.Т., Матусяк М.В., Прокопчук В.М. Лісівничо-екологічна роль липи серцелистої в грабових дібровах Західного Поділля: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2022. 198 с.
Нейко І.С., Мудрак Г.В., Нейко О.В., Дідур І.М., Матусяк М.В., Козак Ю.В. Лісові генетичні ресурси у контексті збереження біорізноманіття Вінниччини. Вінниця: ТВОРИ, 2022. 500 с.
Заболотний Г.М., Мазур В.А., Циганська О.І,, Дідур І.М., Циганський В.І., Панцирева Г.В. Агробіологічні основи вирощування сої та шляхи максимальної реалізації її продуктивності: монографія. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021. 276 с.
Мазур В.А., Гончарук І.В., Дідур І.М., Панцирева Г.В., Телекало Н.В., Купчук І.М. Інноваційні аспекти технологій вирощування, зберігання і переробки зернобобових культур: монографія. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2021. 180 с.
Мазур В.А., Ткачук О.П., Дідур І.М., Панцирева Г.В. Особливості технології вирощування малопоширених зернобобових культур, монографія. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021. 172 с.
Мазур В.А., Ткачук О.П., Панцирева Г.В., Алєксєєв О.О. Сортові ресурси зернобобових культур в Україні: сучасний стан і перспективи використання. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2022. 196 с.
Викладачами кафедри разом зі студентами здійснюється науково-дослідна робота, завдяки якій студенти виборюють призові місця: Квасневський Олександр Анатолійович, отримав диплом I ступеня у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Лісове господарство» 2021, Топольська Вікторія Петрівна, отримала диплом I ступеня у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Садово-паркове господарство» 2021.
Також, викладачі кафедри приймають активну участь у міжнародних та всеукраїнських наукових конкурсах, зокрема доцент Ганна Панцирева стипендіатка Кабінету міністрів України та переможниця конкурсу молодий вчений року у номінації «Селекція та генетика».

головна intranet   головна internet