Кафедра Лісового та садово-паркового господарства


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    НОВИНИ, ПОДІЇ, ОГОЛОШЕННЯ

КОНТАКТИ

Місцезнаходження: м. Вінниця, вул. Сонячна 3, корпус 2, каб.: 2402, 2506, 2504
Телефон: (0432) 43-72-30, 346 (внутрішній)
Email: matusyak@vsau.vin.ua

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg

  • 2024-10-14 10:58:44 опублік. Панкова Сніжана Олексіївна

    7 жовтня 2024 року на факультеті екології, лісівництва та садово-паркового господарства ННІ агротехнологій та природокористування ВНАУ для здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 205 «Лісове господарство» у рамках вивчення дисципліни «Лісівництво» під керівництвом кандидата с.-г. наук, доцента, завідувача кафедри лісового та садово-паркового господарства Михайла Матусяка проведено спільну гостьову лекцію із провідним інженером лісового господарства філії «Вінницьке лісове господарство» Василем Дудником на тему «Особливості проведення догляду за лісом».
    У ході лекції здобувачі були ознайомлені з особливостями проведення рубок догляду, їх інтенсивністю, періодичністю проведення та впливом на лісовий фітоценоз. Василь Петрович зауважив, що рубки догляду є одним з основних етапів лісогосподарських заходів, який має прямий вплив на подальше формування біологічно стійкого та продуктивного деревостану. Лектором було виділено економічні, біологічні і технологічні аспекти проведення рубок догляду. Василь Петрович детально ознайомив здобувачів з усіма видами рубок і технологічними прийомами їх проведення. Здобувачі дізналися також про інші види догляду за насадженнями, серед яких особливу увагу було приділено вибірковим та суцільним санітарним рубкам, які мають на меті покращити санітарний стан насаджень та унеможливити розповсюдження шкідників та хвороб, застосуванням гербіцидів та арборицидів на лісокультурних площах.
    У ході проведення лекції здобувачі задавали багато цікавих питань, які стосувалися особливостей проведення рубок догляду в різних лісорослинних умовах, економічної рентабельності їх застосування, особливостей механізованого проведення рубок та їх впливу на екологічний стан лісового насадження.
    Висловлюємо щиру подяку професіоналу своєї справи за цікаву зустріч і корисний досвід!
  • 2024-10-05 10:57:18 опублік. Панкова Сніжана Олексіївна

    Традицією у навчальному процесі кафедри лісового та садово-паркового господарства є залучення до проведення лекцій фахівців виробничої сфери, діяльність яких пов’язана з лісовим господарством. 2 жовтня 2024 року на факультеті екології, лісівництва та садово-паркового господарства ННІ агротехнологій та природокористування ВНАУ для здобувачів освіти спеціальності 205 «Лісове господарство», була проведена спільна гостьова лекція з освітньої програми «Лісові культури» на тему: «Вирощування сіянців у відкритому ґрунті» інженером з лісових культур філії «Вінницьке лісове господарство» Білашом Ігорем Степановичем та старшим викладачем кафедри Тисячним Олегом Петровичем.
    В ході зустрічі було обговорено питання про сучасний стан та перспективи розвитку лісокультурної справи України та Вінниччини. Ігор Степанович розповів здобувачам про особливості створення лісових насаджень за участю рослин-інтродуцентів (модрини європейської, дугласії зеленої, сосни Веймутової, сосна Банкса, ялиці великої, горіх чорного). Особливу увагу було приділено передпосівному обробітку ґрунту, створенню оптимальних ґрунтово-кліматичних умов для вирощування високоякісного посадкового матеріалу. Також під час лекції значну увагу було приділено працевлаштуванню та кар’єрному росту на підприємствах лісової галузі.
    Здобувачі вищої освіти та викладачі кафедри висловлюють щирі слова подяки за змістовну і цікаву лекцію!
  • 2024-10-02 14:39:53 опублік. Панкова Сніжана Олексіївна

    Фото Викладачами кафедри лісового та садово-паркового господарства проводяться заняття відповідно до тематичного плану студентського наукового гуртка Landscaping. Доцент кафедри Олена Циганська провела заняття на тему «Особливості вирощування та використання в озелененні ґрунтопокривних рослин та використання їх в озелененні різних стилів». Було обговорено практичну ціннність в озелененні ґрунтопокривних рослин, які викликають інтерес як потенційно цінні об`єкти для збагачення асортименту декоративних рослин. В більшості випадків ґрунтопокривні використовують як альтернативу газону, фон або сполучну ланку в посадках, хоча вони самі по собі є прекрасним декоративним матеріалом. Відрізняючись різноманітністю за текстурою і забарвленням листя, ґрунтопокривні рослини також представляють широкий діапазон кольорових відтінків під час цвітіння. Монопосадкам із цих рослин не поступаються за декоративністю і комбіновані варіанти. Також, було розглянуто асортимент ґрунтопокривних рослин представлений на архітектурно-експозиційній ділянці кафедри лісового та садово-паркового господарства.
  • 2024-09-20 12:18:11 опублік. Панкова Сніжана Олексіївна

    Фото Гостьова лекція – активний метод навчання сучасного рівня освіти.
    20 вересня 2024 року на факультеті екології, лісівництва та садово-паркового господарства ННІ агротехнологій та природокористування ВНАУ для здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальностей 205 «Лісове господарство» та 206 «Садово-паркове господарство» у рамках дисципліни «Декоративне розсадництво з основами насінництва» під керівництвом кандидата с.-г. наук, доцента Олени Циганської проведено спільну гостьову лекцію із стейкхолдером інституту, директоркою садово-ландшафтного центру «Амітіс» Аллою Смірновою на тему «Сучасні технології вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою».
    Під час лекції та у ході дискусії здобувачі дізнались про перспективи та шляхи розвитку контейнерної культури. Розглянули питання стосовно пошуку сучасних, екологічно чистих, придатних для багаторазового використання ємностей для контейнерування рослин, зменшення у процесі виробництва контейнерної культури обсягів використання засобів хімічного захисту рослин та гербіцидів, покращення якості та спеціалізації субстрату (для контейнерних культур окремих видів і етапів виробництва), покращення якості води та розробки нових, більш раціональних способів зрошення контейнерної культури.
    Здобувачі задавали багато цікавих і актуальних питань щодо технології вирощування та реалізації продукції в сучасних умовах.
  • 2024-09-20 12:17:27 опублік. Панкова Сніжана Олексіївна

    Фото 19.09 університет відвідали студенти Вінницького транспортного фахового коледжу, які здобувають освіту за спеціальністю «Лісове господарство». В рамках зустрічі науково-педагогічні працівники кафедри лісового та садово-паркового господарства провели екскурсію територією університету, ознайомили студентів коледжу із видовим складом рослин експозиційної ділянки, біостаціонару та оранжереї ВНАУ. Старшим викладачем кафедри Олегом Тисячним була проведена екскурсія на території ботанічного саду «Поділля» ВНАУ. Під час співбесіди студенти коледжу дізналися про організацію навчального процесу Вінницького національного аграрного університету, була акцентована увага на студентські наукові роботи, публікації своїх наукових досягнень та можливість долучатися до всеукраїнських та міжнародних стартапів.
    Слід зазначити, що після закінчення Вінницького транспортного фахового коледжу, студенти продовжують здобувати повну вищу освіту у Вінницькому національному аграрному університеті.

  • головна intranet   головна internet