Кафедра Фінансів, банківської справи та страхування


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Завідувач кафедри д.е.н., професор Вдовенко Лариса Олександрівна
☎ тел.кафедри: 43-72-30 (комутатор)

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Кафедра «Фінанси АПК» була заснована 01 липня 1998 року згідно наказу по інституту № 126 від 08.06.1998 р. Професорсько-викладацький склад на той час був представлений 4 кандидатами наук та 4 асистентами. У 2003 р. кафедру було перейменовано на кафедру "Фінансів та кредиту". Впродовж 1998-2012 рр. очолювала кафедру кандидат економічних наук, доцент Фаюра Наталія Дмитрівна.
Впродовж 2012-2019 рр. кафедру очолювала доктор економічних наук, професор Прутська Олена Олексіївна. 01.07.2016 року кафедру відповідно до назви спеціальності 072 було перейменовано на кафедру фінансів, банківської справи та страхування.
За цей період професорсько-викладацький склад кафедри був представлений 4 докторами економічних наук, 5 кандидатами наук та 1 асистентом.
На даний час кафедру фінансів, банківської справи та страхування очолює доктор економічних наук, професор Вдовенко Лариса .Олександрівна. Викладачі кафедри забезпечують навчальний процес на факультетах: обліку та аудиту, економіки та підприємництва, менеджменту та права за першим (бакалаврським) та другм (магістерським) освітнім рівнем. Основна частка навчальної роботи припадає на викладання фахових дисциплін для студентів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування». Викладачі кафедри фінансів, банківської справи та страхування забезпечують навчальний процес із 34 дисциплін.
У 2013 р. кафедра пройшла акредитацію підготовки бакалаврів і отримала ліцензії на підготовку фахівців зі спеціальності «Фінанси і кредит» ОКР «Спеціаліст» і «Магістр» денної форми навчання, і отримала статус випускової.
У 2015 р. відбувся перший випуск фахівців з фінансів і кредиту за ОКР «Спеціаліста», в 2016 р. - перший випуск магістрів.
Викладачі кафедри – висококваліфіковані фахівці, більшість із них є випускниками Вінницького національного аграрного університету. Впродовж років кафедра стрімко розвивається і нарощує свій науково-педагогічний потенціал.
Впродовж 2012-2020 рр. викладачами кафедри захищено 3 кандидатських дисертацій та 2 докторських:
1. Вдовенко Л. О. – 08.00.08 – гроші, фінанси і кредит, тема: «Механізми банківського кредитування в системі фінансового забезпечення підприємницької діяльності в аграрній сфері»;
2. Алескерова Ю.В. - 08.00.08 – гроші, фінанси і кредит, тема: «Теорія та методологія розвитку системи сільськогосподарського страхування»;
3. Марценюк-Розарьонова О.В. – 08.00.08 – гроші, фінанси і кредит, тема: «Страхування майна сільськогосподарських товаровиробників»;
4. Руда О.Л. – 08.00.03 – економіка та управління національним господарством, тема: «Організаційно-економічні засади підвищення конкурентоспроможності виробництва зерна
(на матеріалах Вінницької області)».
5. Грищук Н.В. – 08.00.08 - гроші, фінанси і кредит, тема: «Фінансове забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств».
На кафедрі. середній вік штатних викладачів 46 років; в т.ч. з науковими ступенями та вченими званнями 46: докторів наук - 47 років, кандидатів наук - 45 років.
Наукові дослідження викладачів, аспірантів кафедри здійснюються в межах науково-дослідних тем, затверджених у встановленому порядку.
За аналізуємий період на кафедрі діяли 3 ініціативні тематики «Науково-методологічне забезпечення удосконалення фінансових відносин в умовах глобалізації» (№ державної реєстрації 0113U002381); "Організаційно-економічний механізм розвитку конкурентоспроможного виробництва та переробки сільськогосподарської продукції" (№ державної реєстрації 0116U006037) та «Фінансовий механізм в системі економічних векторів розвитку України (0119U103338).
.Викладачі кафедри здійснюють активну наукову діяльність, беруть участь у міжнародних, всеукраїнських, внутрішньовузівських науково-практичних конференціях.
Впродовж 2018-2023 рр. викладачами кафедри підготовлено більше 150 методичних розробок, видано 5 навчальних підручників і посібників та 30 колективних монографій.
За цей період викладачами кафедри опубліковано 18 статей у наукометричних базах Scopus, Web of Science Core Collection, 65 статей у фахових виданнях України тощо..
В рамках співробітництва Вінницького національного аграрного університету із іншими навчальними закладами та установами, науково-педагогічні працівники кафедри раз у 5 років проходять стажування, серед баз стажування такі: Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» НААН України (м. Київ), Публічне акціонерне товариство Страхова компанія «Місто» (м. Вінниця), Природничий університет м. Познані (Польша), Університет «Професора Д-р Асен Златаров» (м. Бургас, Болгарія), Вінницьке відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств, Технічний університет Ілдіз (м. Стамбул, Туреччина).
Ведеться активна науково-дослідна робота зі студентами. Працює студентський гурток «Клуб фінансиста, банкіра та страховика», проводяться наукові конференції, олімпіади, круглі столи, Всеукраїнські конкурси студентських наукових робіт тощо. В результаті цієї діяльності здобувачі освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) освітнього рівня опубліковують свої наукові праці в різних виданнях, беруть участь у Всеукраїнських студентських олімпіадах, нагороджуються дипломами, грошовими преміями тощо.


головна intranet   головна internet