Кафедра Обліку та оподаткування в галузях економіки


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Подолянчук Олена Анатоліївна,
завідувач кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки,
кандидат економічних наук, доцент
ауд. 1308 (1 корпус, 3 поверх)
тел.:+380973550711
ел. адреса: ac_in_ek@vsau.vin.ua

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
СКЛАД КАФЕДРИ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ В ГАЛУЗЯХ ЕКОНОМІКИ

Штатні працівники
1.Подолянчук Олена Анатоліївна - завідувач кафедри, кандидат економічних наук, доцент
2.Іщенко Яна Петрівна - кандидат економічних наук, доцент.
3.Коваль Наталія Іванівна - кандидат економічних наук, доцент.
4.Корпанюк Тетяна Миколаївна - кандидат економічних наук, доцент.
5.Правдюк Марина Володимирівна - кандидат економічних наук, доцент.
6.Дриманова Людмила Миколаївна – фахівець І категорії

Сумісники
7. Гудзенко Наталія Миколаївна - кандидат економічних наук, доцент.

Історія кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки пов’язана зі становленням і розвитком університету. Витоки сучасної кафедри розпочинаються із створення в 1985 році випускової кафедри бухгалтерського обліку, на базі якої у 1996 році утворено кафедру обліку та аудиту. В результаті реорганізаційних заходів кафедра обліку та оподаткування в галузях економіки свій літопис розпочала з липня 2016 року.
Випускову кафедра обліку та оподаткування в галузях економіки була створено як самостійний підрозділ факультету обліку та аудиту.

Метою роботи кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки є підготовка висококваліфікованих фахівців з обліку і оподаткування. Для вирішення цієї мети розробляються та реалізуються різноманітні стратегічні цілі, що базуються на пріоритетах кафедри.
На кафедрі працює 5 викладачів на постійній основі, які мають вчене звання доцент.
Викладацький колектив кафедри характеризується високим науковим потенціалом.

Навчальна робота
Кафедра обліку і оподаткування в галузях економіки є випусковою кафедрою за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування», здійснює підготовку фахівців першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти денної та заочної форм навчання.
Викладачі кафедри здійснюють викладання таких навчальних дисциплін, як:
Бухгалтерський аутсорсинг та податковий консалтинг
Економіка і бухгалтерський облік в тваринництві
Звітність підприємств
Методологія організації податкових розрахунків та звітності
Облік в банках
Облік в бюджетних установах
Облік в фермерських господарствах
Облік і звітність в оподаткуванні
Облік і оподаткування
Облік і оподаткування в галузях економіки
Облік і оподаткування в галузях народного господарства
Облік і фінансова звітність за міжнародними стандартами
Облік інвестиційної та інноваційної діяльності
Облік у фінансових та бюджетних установах
Податкова система
Податковий менеджмент
Податковий менеджмент та адміністрування
Технологічні розрахунки, облік і звітність у м`ясній та молочні галузі
Фінансовий облік І
Фінансовий облік ІІ
Фінансовий облік

Випускники кафедри мають можливість продовжити навчання в аспірантурі.
Теоретичні знання студентів закріплюються під час проходження навчальної та виробничої практики, викладання яких забезпечують викладачі кафедри. Студенти-магістри мають можливість випробувати свої знання і навички під час проходження переддипломної практики.

Методична робота
Навчально-методичну роботу кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки спрямовано на постійне вдосконалення навчального процесу. В основу навчального процесу покладено державний стандарт освіти, який складається з освітньо-кваліфікаційної характеристики, освітньо-професійної програми, навчальних планів та інших документів, які входять до складу навчально-методичного комплексу спеціальності.
Навчальний процес повністю забезпечений відповідними методичними розробками та посібниками. Всі дисципліни кафедри забезпечені навчально-методичними комплексами (НМКД) та відповідають робочим навчальним планам. Програми навчальних дисциплін узгоджені та виконані з дотриманням співвідношення навчального часу між циклами підготовки, у відповідності до галузевих стандартів вищої освіти України.
За період з 2016 року по 2021 рік науково-педагогічними працівниками кафедри було підготовлено більше 70 методичних розробок.
У навчальному процесі широко застосовуються передові методи навчання – тестування, експрес-опитування. Лекційні заняття проводяться з використанням сучасних технічних засобів.
Для методичного забезпечення підготовки розроблено завдання для практичних робіт, підготовлено контрольні роботи та екзаменаційна документація для перевірки знань студентів. Наявні критерії оцінювання знань і вмінь студентів з кожної дисципліни навчального плану.
Застосовується програма «Тести» для оцінки знань студентів при проведенні поточного та підсумкового контролю знань студентів, що сприяє об’єктивності та прозорості оцінювання. Викладачами створено базу даних тестових завдань за всіма дисциплінами кафедри.

Наукова робота
Викладачі кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки приймають активну участь у міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференціях та симпозіумах. Основні результати наукових пошуків втілюються в наукових доповідях, публікаціях, монографіях тощо. Викладачами кафедри підготовлено та випущено більше 10 монографій (з них 2 одноосібні), 3 посібники рекомедовані Вченою радою Вінницького національного аграрного університету, з грифом МОН і Мінагрополітики України, надруковано більше 190 статей у фахових та наукових виданнях, опубліковано за результатами участі в наукових та науково-практичних конференціях близько 160 тез доповідей.
Навчальні посібники та наукові монографії викладачів кафедри:
• Подолянчук О.А. Облік доходів сільськогосподарських підприємств: теорія та практика: монографія. Вінниця: Вид-во «ТД Едельвейс і К», 2010. 276 с.;
• Іщенко Я.П. Облікове забезпечення управління витратами у сільському господарстві: Монографія. Вінниця: Вид-во ПП «ТД «Едельвейс і К», 2011. 276 с.;
• Коваль Н.І. Облікове забезпечення управління фінансовою діяльністю аграрних підприємств: монографія. Вінниця: Видавництво ПП «ТД «Едельвейс і К», 2013. 320 с.
• Корпанюк Т.М., Правдюк Н.Л. Фінансово-економічна діагностика сільськогосподарських підприємств. Монографія. Вінниця: Видавництво ПП «ТД «Едельвейс і К», 2014. 201 с.
• Податок на доходи фізичнихосіб: Навч. посіб. Правдюк Н.Л., Подолянчук О.А., Іщенко Я.П., Любар О.О.; За ред.. Н.Л. Правдюк. Вінниця: ТОВ «Фірма «Планер», 2012. 168 с.
• Подолянчук О.А., Коваль Н.І., Гудзенко Н.М. Облік в фермерських господарствах: навч. посіб. Київ: «Центр учбової літератури», 2019. 374 с.
• Правдюк А.Л., Прутська Т.Ю., Правдюк М.В. Інформаційне забезпечення управління підприємницькою діяльністю на засадах інституціоналізму: монографія. Київ: «Центр учбової літератури», 2019. 360 с.
• Іщенко Я.П., Подолянчук О.А., Коваль Н.І. Фінансовий облік 1: підручник. Вінниця: Видавництво ФОП Кушнір Ю.В. 2020. 496 с.
• Іщенко Я.П., Подолянчук О.А., Коваль Н.І. Фінансовий облік ІІ: підручник. Вінниця: Видавництво ФОП Кушнір Ю.В. 2021.396 с.

Викладачі кафедри проходять підвищення кваліфікації та стажування на базі навчальних установ, безпосередньо на виробництві, а також мають закордонний досвід.
Доцент кафедри Тетяна Миколаївна Корпанюк у 2016 році взяла участь у проекті «Стажування в освітній сфері та школа з англійської мови», який відбувся в Західно-Фінляндському Коледжі, м. Гуйтінен, Фінляндія.
Закордонне стажування у 2018 році пройшла Марина Володимирівна Правдюк в Університеті економіки, м.Прага (University of Economic, Prague).
Доцент Яна Петрівна Іщенко пройшла наукове стажування в 2017 році на базі ННВК Всеукраїнський науково-навчальний консорціум.
Доценти кафедри Олена Анатоліївна Подолянчук та Наталія Іванівна Коваль у 2021 році пройшли підвищення кваліфікації у Київському національному економічному університеті ім. В. Гетьмана та успішно прослухали онлайн-курс за програмою «Професійна сертифікація бухгалтерів - 2021», яка підготовлена ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку-Україна» та сумісно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

Організаційно-виховна робота
Науково-педагогічними працівниками кафедри здійснюється науково-дослідницька робота зі студентами. Студенти під керівництвом викладачів приймають участь у міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, внутрівузівських наукових семінарах.
Виховна робота на кафедрі проводиться з метою підготовки всесторонньо розвинутих, комунікабельних, висококваліфікованих спеціалістів в галузі обліку та оподаткування. Разом з цим вона спрямована на формування у студентів відповідального ставлення до навчання, працелюбності і високої моральності, патріотизму, виховання правового, естетичного, екологічного виховання та здорового способу життя.
Під керівництвом кураторів груп студенти приймають активну участь в суспільному житті університету. Основними формами такої роботи є: участь у семінарах кураторів академічних груп; проведення кураторських годин; проведення традиційних заходів, присвячених визначним подіям в історії розвитку держави; участь у святкуванні таких свят, як «День знань», «День Вчителя», «День працівника сільського господарства», «Новий рік» тощо; відвідання кураторами гуртожитків; організація екскурсій.

головна intranet   головна internet