Кафедра Лісового, садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
МАТУСЯК Михайло Васильович – к. с.-г. н., доцент, в.о. завідувача кафедри лісового, садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства факультету агрономії та лісівництва Вінницького національного аграрного університету. Кабінет 2518.
Викладацька кафедри лісового, садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства ауд. 2519.
Номер тел. (0432) 43-72-30, 346 (внутрішній)

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Новостворена кафедра «Садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства» була сформована відповідно наказу № 820-К від 29.12. 2015 року, у склад якої увійшли кафедри «Лісового, садово-паркового господарства та кормовиробництва», яку очолював до 29 грудня 2015 року д. с.г. н, професор Підпалий І.Ф., та «Плодівництва, овочівництва та технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції», очолювана до грудня 2015 року д. с.г. н, професором Чернецьким В.М., а з 1 грудня 2015 року в.о. зав. кафедри д. с.г. н., доцентом Вдовенко С.А.

З січня 2016 р. виконувачем обов’язків завідувача кафедри призначено к.б.н., доцента Прокопчук Валентину Мар`янівну.
З вересня 2022 року виконувачем обов`язків завідувача кафедри призначено к. с.-г. наук, доцента Матусяка Михайла Васильовича.
Науково-педагогічний склад кафедри.
На кафедрі працюють: в.о. завідувача кафедри, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Матусяк М.В., професор Зрібняк Б.І., професор Вдовенко С.А., доцент Нейко І.С., доцент Паламарчук І.І., доцент Панцирева Г. В., доцент Циганська О.І., старший викладач Монарх В.В., асистент Швидкий П.А., асистент Панкова С.О., старший лаборант Верхолюк С.Д., провідний фахівець Золотар О.П.

Кафедра здійснює підготовку фахівців освітнього ступеня «бакалавр» та «магістр» за спеціальностями 206 «Садово-паркове господарство», 205 «Лісове господарство» та 203 «Садівництво і виноградарство», забезпечуючи викладання 85 навчальних дисциплін.
Під час викладання лекційного матеріалу та проведення практичних занять використовуються наукові досягнення вітчизняних та зарубіжних вчених, застосовуються сучасні технічні засоби навчання. Значна увага приділяється методичному забезпеченню навчального процесу. Розроблені навчальні програми з усіх дисциплін, що входять до складу фахової підготовки та навчально-методичні комплекси, які містять ґрунтовну інформацію стосовно змісту лекцій, лабораторно-практичних (семінарських) занять, самостійної роботи студентів, курсового проектування, рекомендованої літератури тощо. Викладачами кафедри лісового, садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства для забезпечення навчального процесу видаються методичні праці. Також, для оновлення навчально-методичних комплексів використовуються власні наукові здобутки викладачів кафедри та наукові видання.


Науково-дослідна робота кафедри проводиться за такими темами:
Ініціативна:
1. Удосконалення прийомів і розробка ресурсоощадних технологій вирощування овочевих і їстівних грибів (Договір № 0117U004250). Виконавці:Вдовенко С.А., Полутін О.О.
2. Оптимізація технологічних прийомів вегетативного і генеративного розмноження різних видів декоративних рослин в умовах відкритого і закритого грунту (Договір № 0117U004703). Виконавці: Прокопчук В.М., Циганський В.І., Циганська О.І.
Опублікування навчальних посібників
1. Дідур І.М., Прокопчук В.М., Циганська О.І., Циганський В.І. Газони. Технологічні особливості створення та експлуатації. м. Вінниця : РВВ ВНАУ 2019, 293 с.
2. Дідур І.М., Матусяк М.В, Прокопчук В.М., Монарх В.В. Лісопаркове господарство: навч. посіб. Вінниця: ВНАУ, 2020. – 255 с.
3. Вдовенко С.А., Полутін О. О., Гаврись І.Л. Субтропічні і рідкісні плодоовочеві рослини: навчальний посібник. Вінниця: Твори, 2020.252 с.
4. Дідур І.М., Прокопчук В.М., Панцирева Г.В., Циганська О.І. Рекреаційне садово-паркове господарство. Навчальний посібник. Вінниця: ВНАУ 2020. 328 с.
Опублікування монографій
1. Вдовенко С.А., Паламарчук І.І. Особливості технології вирощування кабачка в умовах відкритого ґрунту : Монографія. Вінниця: ВНАУ, 2020. 195 с.
2. Мазур В.А., Панцирева Г.В. Рід Lupinus L. в Україні: генофонд, інтродукція, напрями досліджень та перспективи використання: монографія. Вінниця: ВНАУ. 2020. 253 с. Рішення Вченої ради ВНАУ (Протокол № 8 від 31 січня 2020 р.).
3. Мазур В.А., Гончарук І.В., Панцирева Г.В., Телекало Н.В. Агроекологічне обґрунтування технологічних прийомів вирощування зернобобових культур: монографія. Вінниця: ВНАУ. 2020. 192 с. Рішення Вченої ради ВНАУ (Протокол № 13 від 26 червня 2020 р.).
4. Заболотний Г.М., Мазур В.А., Циганська О.І., Дідур І.М., Циганський В.І., Панцирева Г.В. Агробіологічні основи вирощування сої та шляхи максимальної реалізації її продуктивності: монографія. Вінниця ВНАУ. 2020. 276 с.
Здійснює співпрацю з 8 філіями кафедри на виробництві, з якими заключні договори і які являються навчальними та науковими базами для студентів та викладачів кафедри. Затвердженні договори з українською спілкою «Півонія», Вінницькою ландшафтною компанією «Амітіс» та Декоплант».

Були підготовлені та проведені акредитаційні справи освітнього ступеня «Магістр» за спеціальностями 206 «Садово-паркове господарство», 203 «Садівництво і виноградарство» та підготовлена до затвердження ліцензійна справа на другому (магістерському) рівні за спеціальністю 205 «Лісове господарство».
Основні завдання кафедри:
удосконалення змісту навчання та забезпечення дисциплін, що викладаються на кафедрі, сучасною навчально-методичною літературою та електронними навчальними ресурсами;
• вивчення і впровадження передового досвіду організацій навчального процесу;
• робота над написанням підручників, начальних посібників і монографій;
• підвищення кваліфікації викладачів у провідних навчальних/посібників і монографій;
• проходження студентами виробничої та навчальної практики на базах вітчизняних та закордонних провідних підприємств відповідних напрямів підготовки;
• виконання фундаментальних та прикладних наукових досліджень згідно програмній тематиці;
• залучення студентів до наукових досліджень;
• представлення результатів наукових досліджень у вітчизняних та міжнародних фахових виданнях;
• впровадження наукових розробок у виробництво;
• популяризація знань з лісового, садово-паркового господарства та плодоовочівництва;
• розширення і поповнення існуючих колекцій рослин біостаціонару, колекційного розсадника плодово-ягідних культур, експозиційної ділянки декоративних рослин та дослідних ділянок, як навчальної і наукової бази кафедри.
Як навчальна та наукова база на території ботанічного саду «Поділля» з ініціативи ректора Мазура В.А., декана факультету Дідура І.М. та викладачів кафедри у 2015 році був закладений біостаціонар площею понад 0,35 га в колекції якого нараховується на даний час понад 80 видів деревинно-кущових та більше 20 видів трав’янистих рослин в тому числі більше 25 сортів айстри китайської та біля 50 сортів троянди чайно-гібридної.
Ведеться активна робота у напрямку співпраці з вітчизняними установами – садовими центрами «Етіс», «Амітіс», «Сонце-сад», «Тетянин сад» МКГ «Вінницязеленбуд» з обміну насіння та садивним матеріалом. З метою створення умов для здобуття молоддю кращої підготовки із навчальних дисциплін «Декоративна дендрологія», «Декоративне розсадництво», «Квітникарство» на території біостаціонару побудована відкрита лабораторія

За ініціативи керівництва університету з квітня 2017 року, з метою вивчення та впровадження у зелене будівництво Вінниччини декоративних видів рослин, кафедрою за проектами студентів-магістрів спеціальності «Садово-паркове господарство», була створена експозиційна ділянка, яка стала надійною навчальною та науковою базою для майбутніх фахівців «Садово-паркового господарства». Студенти цього ж фаху активно приймають участь у формуванні та догляді за декоративними рослинами паркової зони ВНАУ.


На кафедрі лісового, садово- паркового господарства, садівництва та виноградарства проводяться активні роботи зі студентами – працюють 3 гуртки: «Квітникар» керівник Прокопчук В.М., «Овочівник» керівник Паламарчук І.І., «Ліс і біосфера» керівник Нейко І.С.. На заняттях гуртка проводяться майстер-класи з аранжування квітів, презентації, створення ландшафтних проектів, екскурсії в провідні господарства.

Навчальна робота:
Лекційні заняття:

Практичні заняття:

Студенти Вінницького національного аграрного університету перемогли у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт під керівництвом канд. с.-г. наук, доцента кафедри Панциревої Ганни Віталіївни. Наукова робота на тему: «Перспективи використання трав’янистих видів Paeonia L. в умовах Поділля України». До команди увійшли студенти: Топольська Вікторія Петрівна (31-СПГ група) та Миколюк Олена Олександрівна (51-СПГ група).
Викладачі кафедри прийняли активну участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Напрями досліджень в аграрній науці: стан та перспективи» м. Вінниця ВНАУ м. Вінниця ВНАУ 5-6 листопада 2020 р

Участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції «Земля – потенціал енергетичної, економічної та національної безпеки держави» на базі Вінницького національного аграрного університету.

Участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Використання інноваційних технологій в агрономії» в Вінницькому національному аграрному університеті.


В плані роботи кафедри адаптувати навчальний процес до європейських стандартів, удосконалювати інноваційні технології навчання, розширювати міжнародні зв’язки, зміцнювати матеріально-технічну базу та розширювати співпрацю з провідними підприємствами міста і України
головна intranet   головна internet