id: 38701
Title: Вплив підвищеного вмісту лізину в раціоні свиней на рівень продуктивності та якість продукції
Authors: Ткаченко Т.Ю.
Keywords: продуктивність, амінокислоти, білок, профіль амінокислот, якість м`яса.
Date of publication: 2025-04-14 08:33:56
Last changes: 2025-04-14 08:33:56
Year of publication: 2024
Summary: Годівля тварин раціонами із підвищеним вмістом лізину у сирому протеїні сприяє одержанню доброякісної свинину із пониженим вмістом жиру. Оскільки нарощення м’язової тканини потребує постійного надходження амінокислот з крові, профіль амінокислот у плазмі є критичним фактором для максимального збільшення показників росту тварин, включаючи свиней. Більш інтенсивне формування м’язової тканини у свиней відбувається завдяки вищому рівню вмісту лізину в сирому протеїні кормів раціону, це твердження доведено результатами проведених досліджень. Проаналізувавши середньодобові прирости контрольної та дослідної груп, можна зробити висновок про. При проведенні забою піддослідних тварин отримані результати переконливо засвідчили різницю на користь дослідної групи в забійному виході, масі та виході туші. На основі одержаних показників встановлено, що фізіологічно обґрунтований вміст лізину на рівні 6,6 % в сирому протеїні раціону повинен бути при дорощуванні та відгодівлі свиней, що забезпечує нижчий рівень дезамінування амінокислот, і, як наслідок, вищий рівень синтезу білка в м’язових тканинах. Показники якості найдовшого м`яза спини засвідчують позитивний вплив рівня 6,6 % лізину в сирому протеїні кормів раціону свиней дослідної групи порівняно з групою контролю із вмістом 4,8 % лізину в раціоні. Експериментальним шляхом виявлено позитивний вплив підвищеного рівня лізину на рівні 6,6% у сирому протеїні кормів раціону на якість найдовшого м’яза спини за рахунок збільшення вмісту загальної вологи на 4,5%, білка на 1,3% та зменшення кількості жиру на 3%, що дає можливість одержати доброякісну свинину із пониженим вмістом жиру.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/38701.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. Вип. 2 (43). С. 114-120. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.17
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 38701.pdf Size : 715903 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|