id: 38342
Title: Хімічні властивості та фізіологічна дія кофеїну та вивчення стимулювального впливу кави на організм людини
Authors: Морозова Л.П.
Keywords: пурин, кофеїн, теофілін, теобромін, кардіостимулятор, центральна нервова система, спазмолітик, діурез, кофеїнізм, кава
Date of publication: 2024-12-26 11:22:30
Last changes: 2024-12-26 11:22:30
Year of publication: 2024
Summary: Кофеїн – це ксантиновий алкалоїд, який міститься в бобах кавового дерева, у листі чаю, мате, ягодах гуарани, а також у невеликих кількостях у какао та горіхах кола; збудник центральної нервової системи, складова тонізуючих напоїв та лікарських засобів для полегшення дихання. У рослинах кофеїн має значення як природний пестицид, який сковує та вбиває комах-паразитів. Кофеїн – безбарвна кристалічна речовина з гірким смаком, за структурною будовою – гетероциклічний алкалоїд пуринового ряду. Вперше був добутий із кавової витяжки у 1821 році. У природі кофеїн трапляється в різних концентраціях разом із іншими ксантиновими алкалоїдами теофіліном і теоброміном, які є кардіостимуляторами. Кофеїн може мати відмінний вплив на організм, залежно від його походження, що пояснюється насамперед, різною концентрацією інших збудників та швидкістю абсорбції. За даними Міжнародної організації кави, близько 1,6 млрд чашок кави споживається в світі щодня. Американське Управління харчовими продуктами та медикаментами стверджує, що середня кількість кофеїну, спожитого в США, становить приблизно 300 мг на людину на добу – еквівалент між двома і чотирма чашками кави. Це вважається помірним споживання кофеїну, який за даними багатьох досліджень, навіть може приносити користь для здоров`я. В той же час високі дози кофеїну пришвидшують ритм серця і можуть підвищити кров`яний тиск, у деяких випадках викликати спастичні болі в черевній порожнині, сприяти виникненню камінців у нирках.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/38342.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Продовольчі ресурси. 2024. Т. 12. № 23. С. 119-130. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2024-23-14
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 38342.pdf Size : 1363354 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|