The Repository of VNAU

MAIN | BY YEARS | COLLECTIONS| BY TYPES| BY DEPS | SEARCH| LOGIN | ABOUT| RSS |

id: 36216
Title: Доцільність використання соєвої сировини
Authors: Коляновська Л.М., Нистеренко І.О.
Keywords: соя, продукти функціонального призначення, тофу, окара, соєве борошно, “Супро 760”, “Супро – 2640”, напої соєві, соєві напівфабрикати.
Date of publication: 2024-05-27 11:18:14
Last changes: 2024-05-27 11:18:14
Year of publication: 2024
Summary: Найважливішим визначальним фактором здоров’я населення є збалансоване, повноцінне харчування, що забезпечує нормальний ріст та розвиток людини, тривалість життя, підвищує опір організму до несприятливих умов навколишнього середовища та веде до прогресу і поліпшення якості життя. У статті обґрунтовані причини доцільності використання соєвої сировини, що зумовили появу продуктів масового споживання, доступних усім групам населення, які можуть бути використані регулярно у повсякденному, дієтичному, лікувальному або профілактичному харчуванні з високим ступенем перетравлюваності та засвоюваності їжі, відповідно з рекомендаціями при дотриманні адекватного рівня споживання енергетичних складових на добу. При складнощах, які переживає наша країна, обумовлених воєнним станом, постала проблема розширення, а в деяких регіонах і забезпечення достатнього асортименту харчових продуктів вітчизняних виробників, що входять до основного раціону енергетичних складових: білків, жирів та вуглеводів. Спостерігається зменшення виробництва вітчизняної м’ясної сировини через проблеми, з якими зіштовхнулись фермерські господарства в сьогоднішніх складних умовах. У статті досліджено хімічний склад і енергетичну цінність сої та соєвих продуктів. Також проведено порівняльну характеристику основних груп продуктів, що постачають важливі компоненти для організму людини із продуктами переробки сої. Також обґрунтовується пропозиція збагачення асортименту продуктів харчування продуктами переробки сої з подальшою перспективою розробки технологій збагачення та додавання до сировини тваринного походження складових продуктів переробки сої. Доцільність даних технологій базується на хімічному складі сої. Адже соя та соєпродукти – це білкові компоненти, цінність яких намсамперед представлена поліненасиченими жирними кислотами, ізофлавоноїдами, фосфоліпідами, ензимами, вуглеводами, харчовими волокнами, мінеральними речовинами, а також вітамінами Е, групи В, РР та іншими фізіологічно цінними нутрієнтами. Зрозуміло, що для максимального вилучення нативних нутрієнтів важливо використовувати спеціальні способи та ощадні режими технологічної переробки сировини. Також описано основні види продуктів переробки насіння сої, що володіють високою харчовою та біологічною цінністю та представлені на ринку України.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/36216.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія "Харчові технології". 2024. Т. 26. № 101. С. 61-69. DOI: 10.32718/nvlvet‐f10110
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 36216.pdf Size : 1189669 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge

"Socrates" System  |   VNAU official site Copyright © 2013, coding by Y.Palamarchuck, design by R.Yatskovska