id: 33113
Title: Особливості процесу мікронізації зерна
Authors: Полєвода Ю.А., Ревва В.Ю., Твердохліб І.В.
Keywords: зерно, мікронізація, властивості матеріалу, волога, експозиція опромінення, тепло- і масообмін
Date of publication: 2023-05-11 17:20:20
Last changes: 2023-05-11 17:20:20
Year of publication: 2023
Summary: Ефективними засобами зменшення втрат зернової продукції є його переробка та доведення до кондиційної вологості шляхом термічної обробки. Один з цих способів - мікронізація зерна, що дозволяє скоротити непродуктивні витрати енергії, підвищити якість готового продукту та є найбільш перспективним способом термічної обробки зерна в харчовій галузі. Метою даного дослідження є збільшення енергетичної та якісної ефективності процесу мікронізації зерна шляхом вивчення особливостей протікання його в різних технологічних умовах. Проведений аналіз джерел присвячених питанню мікронізації зерна показує, що основним напрямком досліджень є обґрунтування параметрів процесу та розробка нових технологічних прийомів. Для успішного ведення досліджень в цьому напрямку потрібно розуміти всі особливості елементів даної системи (установка і зерно), що виникають під час реалізації процесу мікронізації. Характер взаємодії матеріалу та ІЧ випромінення значною мірою залежить від оптичних характеристик зерна. Оптичні властивості матеріалів зазвичай характеризуються їх пропускною, поглинальною та відбивною спроможністю. Оптичні характеристики матеріалів залежить від цілого ряду факторів, таких як структура, вологість, температура процесу тощо. Особливо відрізняються властивості склоподібного та борошнистого зерна. Вплив структури зерен особливо впливає на коефіцієнти відбиття променевої енергії. Так для однакової довжини хвиль 0,9-1,3 мкм і вологості 5-30% для борошнистих зерен пшениці він дорівнює 0,68-0,73 тоді, як для скловидних зерен він має величину 0,48-0,54. Не може бути універсального підходу для визначення раціональних параметрів процесу мікронізації зерна. В кожному випадку мають існувати конкретні підходи для визначення раціональних параметрів процесу. Це дозволить значно підвищити енергетичну та якісну ефективність процесу переробки зерна.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/33113.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Вібрації в техніці та технологіях. 2023. № 1 (108). С. 94-100. DOI: 10.37128/2306-8744-2022-1-9
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 33113.pdf Size : 1543373 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|