id: 31560
Title: Продуктивність бджолиних сімей у період підготовки до головного медозбору за впливу пробіотика
Authors: Разанова О.П., Шульга Ю.І., Салюк О.О.
Keywords: маса личинок, підгодівля, воскова продуктивність, сила сім’ї, перга, медова продуктивність.
Date of publication: 2022-10-03 09:58:58
Last changes: 2022-10-03 09:58:58
Year of publication: 2022
Summary: Використання у весняний період різних підгодівель підвищує вирощування розплоду бджолами, льотну активність та їх діяльність з виробництва продукції бджіл у наступні періоди активного сезону. Метою проведених досліджень було вивчення впливу пробіотика субтіформ на господарсько-корисні показники бджіл. Дослідження проводилися на бджолах української степової породи. Бджолині сімї утримувались у багатокорпусних вуликах. Бджолам контрольної групи давали чистий цукровий сироп, дослідним - до цукрового сиропу додавали пробіотик субтіформ у дозах 0,5 мг/л, 1,5 мг/л та 2,0 мг/л. Стимулююча підгодівля у весняний період сприяла інтенсивному виділенню воску бджолами, а введення пробіотичної добавки із розрахунку 1,5 г/л сиропу мала найбільший вплив. Бджоли даної групи відбудували на 37,9%, 8,1 і 9,0%> більше стільників порівняно з контрольною, другою та третьою групами. У сім’ях третьої групи, де бджолам давали у складі стимулюючої підгодівлі пробіотик субтіформ дозою 1,5 г/л цукрового сиропу, порівняно з контрольною, другою і четвертою групами, вирощено на 4,2 і 0,9%> більше закритого розплоду. Значного впливу пробіотика субтіформ у складі стимулюючої підгодівлі на масу трьо- і шестиденних личинок, одноденних бджіл не виявлено. На початок головного медозбору сила бджолиних сімей у другій групі була вищою за аналогів контрольної на 9,1%, третій - на 20,3%> і четвертій - на 2,05%>. Інтенсивніше виділяли віск бджоли, яким згодовували пробіотичну добавку дозою 1,5 г/л цукрового сиропу, ними порівняно з контрольною групою на 37,9%>, з другою та четвертою групами - на 8,1 і 9,0%> більше відбудовано стільників. Порівняно з даними контрольної групи вироблено більше воску на 34,3%> у другій групі, третій - на 50%> і четвертій - на 37,5%>. Бджоли дослідних груп заготовили більше меду на 17,5-20,6%, перги - на 25,9-66,6%>. Найбільш виражене збільшення господарськокорисних показників бджіл виявлено у третій групі, де згодовували субтіформ з дозою 1,5 г/л цукрового сиропу.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/31560.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво. 2022. № 2 (49). С. 61-67.
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 31560.pdf Size : 402694 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|