id: 16350
Title: Особливсті забруднення зернової продукції важкими металами в умовах Вінницької області
Authors: Ткачук О.П., Яковець Л.А.
Keywords: важкі метали, зерно, забруднення, джерела, концентрація
Date of publication: 2018-06-15 15:39:33
Last changes: 2018-06-15 15:39:33
Year of publication: 2016
Summary: На основі аналізу літературних джерел визначено, що біля 90% важких металів, від їх загального надходження в агроекосистеми з мінеральними добривами, накопичується у грунті. Решта здатна включатися в колообіг та надходити у рослинницьку продукцію, а потім в організм людини. Найбільш поширеними важкими металами, що здатні у значній мірі мігрувати з грунту в організм є свинець, кадмій, миш’як. Найбільш толерантними до важких металів є озиме жито, озима пшениця, овес, ячмінь. Найвищий адаптаційний потенціал до важких металів має жито, а найменший – ячмінь. Екологічно-безпечний урожай зернових колосових культур формується при вмісті у грунті 1-2 кларків важких металів, а соняшнику і кукурудзи – до 4 кларків. Найпоширеніші мінеральні добрива, що використовуються в землеробстві Вінницької області – аміачна селітра і нітроамофоска, використовуються у високих нормах – 600 кг/га фізичної ваги, з якими у грунт може потрапити 174 мг/кг добрива свинцю, 202 мг/кг міді, 186 мг/кг цинку, 1,3 мг/кг кадмію та 0,4 мг/кг ртуті.
URI: http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/16350.pdf
Publication type: Статті
Publication: Збірник наукових праць ВНАУ (Серія: Сільське господарство та лісівництво). - 2016. - №4. - С. 179-186.
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 16350.pdf Size : 431945 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|