Кафедра Машин та обладнання сільськогосподарського виробництва


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Завідувач кафедри машин та обладнання сільськогосподарського виробництва
д.т.н., професор
Веселовська Наталія Ростиславівна
кабінет 2311, викладацька 2320,
e-mail: mosgv@ukr.net

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
E-mail: mashobl@vsau.org
Кафедру "Машин та обладнання сільськогосподарського виробництва" створено в квітні 2002 року. За роки існування кафедри створено потужний колектив науково-педагогічних працівників, який займає провідні позиції серед споріднених кафедр інших ЗВО.
Проф. Веселовська Н.Р. очолила кафедру у 2014 році та продовжує її очолювати по сьогодняшній день. Проводяться дослідження у рамках наукової школи «Вдосконалення та розширення функціональних можливостей сільськогосподарських машин з гідроімпульсним приводом». Кафедра є випусковою, їй надано IV рівень акредитації, проводить підготовку бакалаврів та магістрів за напрямом 13 Механічна інженерія , спеціальності 133 Галузеве машинобудування, спеціалізація "Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва". У науковому доробку Веселовської Н.Р. понад 250 науково-методичних праць, в тому числі монографії, патенти на винаходи. За вагомий внесок у розвиток аграрного сектора України нагороджена золотою медаллю на Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2014». Входить до складу спеціалізованих вчених рад ВНАУ та ЦСНТУ України, Науково-методичної комісії з інженерії сектору вищої освітим Науково-методичної ради МОН України; спілки інженерів-механіків України. Приймає участь в проведенні акредитаційної експертизи вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації. На кафедрі створено потужний навчально-методичний комплекс, з використанням сучасних комп`ютерних технологій та матеріально-технічну базу, необхідну для проведення студентами, аспірантами та молодими науковцями експериментальних досліджень.
За допомогою заводу "Гідросила" м.Кропивницький отримано обладнання для проведення лабораторних занять з дисципліни "Гідро- та пневмоприводів" , яка відповідає одному з напрямів наукової школи кафедри, а саме "Дослідження та удосконалення гідроагрегатів та гідросистем машин сільськогосподарського виробництва". Аудиторії кафедри оснащені необхідним обладнанням для проведення практично-лабораторного практикуму, в тому числі використовується стендове обладнання передових зарубіжних фірм "FESTO" ауд. 2120. Результатом є достатньо високий рівень підготовки випускників університета за спеціальністю "Машин та обладнання сільськогосподарського виробництва ".
Випускникі кафедри продовжують навчання в аспірантурі Вінницького національного аграрного університету. Робота кафедри по підготовці фахівців має позитивну оцінку з боку стейкхолдерів (роботодавців). Провідні підприємства Вінниччини та України віддають перевагу при запрошенні на роботу інженерів- конструкторів, а саме випускників інженерно-технологічного факультету кафедри "Машин та обладнання сільськогосподарського виробництва ". Науковий доробок співробітників кафедри має високу оцінку у науковців та виробничників. Науковці кафедри плідно співпрацюють з провідними підприємствами України – "Гідросила" м.Кропивницький, ВАТ "Брацлав", ПП "Аркона" (м. Вінниця) тощо. За роки існування кафедри виконано одну держбюджетну та п`ять госпдоговірних робіт. Останнім часом значно активізувалася робота по удосконаленню дозуючих гідромеханізмів (насосів-дозаторів) виробництва ПП "Будгідравліка". Діяльність науковців кафедри спрямована на підвищення конкурентоспроможності та ефективності насосів-дозаторів типу МРГ, метою чого є вихід продукції "Гідросила" м.Кропивницький на нові ринки в країнах СНД та інших держав. Співробітниками кафедри – Шаргородським С.А., Руткевичем В.С. , Бабиним І.А. за цей час захищено дисертації за спеціальністю 05.05.11 – машини та засоби механізації сільськогосподарського виробництва. Розвиток наукової школи спрямовано на подальший розвиток фундаментальних і прикладних досліджень, прикладних розробок, підготовку кадрів вищої кваліфікації, раціональне і ефективне використання наукового потенціалу, інтеграцію навчального процесу і наукової діяльності, посилення співпраці із закордонними організаціями, науковими установами НАНУ, матеріально-технічне забезпечення, залучення студентської молоді та молодих вчених до науково-дослідницької діяльності тощо.Студенти, які проходять підготовку на кафедрі, успішно виступають на Всеукраїнських олімпіадах по застосуванню комп’ютерної техніки в машинобудуванні, не поступаючись рівнем підготовки студентам провідних технічних університетів України.На кафедрі досить чітко проводиться виховна робота кураторів зі студентами. Це не тільки чергування в гуртожитку, а й відповідальна робота по удосконаленню та впровадженню думки про те, що спеціальність 133 ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ - Є НАЙПЕРСПЕКТИВНІШОЮ!
10 причин, за яких обираємо навчання за
спеціальністю 133 Галузеве машинобудування
1. Потреба аграрного сектора економіки України на фахівців зазначеної спеціальності задовольняється лише на 20 %.
2. Випускники університету мають можливість професійної діяльності на посадах інженера-конструктора, інженера-технолога, інженера-механіка, інженера-дослідника, інженера з техніки безпеки, інженера з експлуатації техніки та обладнання, інженера з матеріально-технічного забезпечення та інших.
3. Випускники університету за своїм фахом можуть працювати на виробництвах, де виготовляється машинобудівна продукція, проводиться її ремонт, забезпечується її експлуатація: машинобудівні підприємства, підприємства переробної, харчової промисловості, сервісні центри, організації по продажу сільськогосподарської техніки та інших.
4. Фахівці, випускники університету, отримують сучасну універсальну підготовку – грунтовну фундаментальну підготовку, досконалу загальноінженерну та спеціальну підготовку, що дозволяє їм успішно працювати в умовах сучасних виробництв.
5. Для майбутніх фахівців даної спеціальності передбачено значний об`єм комп`ютерної підготовки із використанням сучасної комп`ютерної техніки та ліцензійних програм, розроблених відомими в світі фірмами – "SolidWorks", "Te-Flex".
6. Рівень підготовки студентів майбутніх випускників дозволяє їм успішно виступати на Всеукраїнських та міжнародних олімпіадах з комп`ютерного моделювання в машинобудуванні, займаючи високі місця. Команда університету, до складу якої входять саме студенти даної спеціальності, багато років поспіль займає перші місця серед аграрних університетів України, випереджаючи при цьому команди ряду провідних аграрних університетів України.
7. Значна частка випускників отримує привабливі пропозиції роботи за фахом. Майже 10 % випускників даної спеціальності продовжують навчання у аспірантурі Вінницького національного аграрного університету успішно працюючи над кандидатськими дисертаціями.
8. На випусковій кафедрі "Машин та обладнання сільськогосподарського виробництва" працює висококваліфікований викладацький колектив, який забезпечує високий професійний рівень підготовки студентів.
9. Науковці кафедри мають плідні зв`язки з провідними підприємствами Вінниччини та України. Виконують за замовленнями підприємств розробки новітніх пристроїв та агрегатів сільськогосподарських машин, широко залучаючи до виконання розробок студентів, що дозволяє їм набути досвіду наукової діяльності, що сприяє успішній подальшій професійній діяльності.
10. Якісна професійна підготовка випускників дозволяє їм швидко адаптуватись до умов практичної діяльності на виробництві, впевнено відчувати себе при зміні напряму виробничої діяльності на виробництві, в організаціях та установах.


головна intranet   головна internet