Кафедра Годівлі сільськогосподарських тварин та водних біоресурсів


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
56-13-20

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Кафедра заснована у 1986 році, як кафедра «Годівлі сільськогосподарських тварин» Вінницького філіалу Української сільськогосподарської академії, яку очолював доктор сільськогосподарських наук, професор Костенко Володимир Миколайович. Цей видатний діяч науки був нагороджений трудовою відзнакою «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІ ступеня Міністерства аграрної політики України, трудовою відзнакою «Знак пошани» та почесним званням «Заслужений працівник освіти України». Володимиром Миколайовичем опубліковано 180 наукових праць, 7 авторських свідоцтв, 12 підручників та посібників.



Перший завідуючий кафедрою – доктор сільськогосподарських наук,
професор Костенко В.М.

З 2013 р. по 2019 р. завідувачем кафедри годівлі сільськогосподарських тварин та водних біоресурсів був доктор с.-г. наук, професор Гуцол Анатолій Васильович. У 2020 році кафедру очолювала доктор с.-г. наук, професор Шевчук Тетяна Володимирівна.
Починаючи з 2021 року обов`язки заступника завідуючого кафедрою виконує кандидат с.-г. наук, доцент Сироватко Катерина Максимівна На кафедрі годівлі сільськогосподарських тварин та водних біоресурсів працюють 7 викладачів, з них: 6 кандидатів наук, доцентів - 2 та 1 асистент.

Викладачі кафедри забезпечують викладання 56 навчальних дисциплін на факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва, агрономії та лісівництва, менеджменту та права, інженерно-технологічному.
Наукові та методичні видання кафедри

Науково-педагогічними працівниками кафедри постійно оновлюється навчально-методичне забезпечення освітнього процесу за спеціальностями: технології виробництва і переробки продукції тваринництва; галузеве машинобудування; агрономія; електроенергетика, електротехніка та електромеханіка; харчові технології; ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза; готельно-ресторанна справа; садово-паркове господарство. Зокрема, за спеціальністю 207 «Водні біоресурси та аквакультура» за останні два роки було видано 4 навчальних посібника: «Гідротехніка та технічні засоби в аквакультурі», «Онтогенез риб», «Основи акваріумістики», "Технологія кормів та кормових добавок".



Інформація про наукову школу

Наукова школа кафедри сільськогосподарських тварин та водних біоресурсів працює з 1986 року. ЇЇ очолював професор, доктор с.-г. наук В.М. Костенко, ефективно продовжували професори, доктори с.-г. наук Гуцол А.В., Мазуренко М.О., Шевчук Т.В. За період існування кафедри свої наукові здобутки публічно захистили у спеціалізованих вчених радах України вісім кандидатів сільськогосподарських наук.
Кафедра працює над ініціативною науково-дослідною роботою за темою: «Розробка та вивчення ефективності використання нових біологічно активних добавок на основі ензимів в годівлі сільськогосподарських тварин» (ДР № 0117U000065, від 20.01.17 р.). Метою реалізації науково-дослідної тематики є: розробити нові кормові та біологічно активні добавки для різних сільськогосподарських тварин та риб з метою підвищення їх продуктивності. Завданнями для реалізації поставленої перед НПП кафедри мети є: поліпшення умов годівлі сільськогосподарських тварин; підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин; поліпшення якості тваринницької продукції; підвищення ефективності використання кормових добавок у годівлі тварин; розширення асортименту кормових та біологічно активних добавок на основі ензимів на внутрішньому ринку України.

Кафедра годівлі сільськогосподарських тварин та водних біоресурсів випускає бакалаврів і магістрів зі спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Випускники програми "Водні біоресурси та аквакультура" мають можливість працевлаштовуватися у Державні агентства рибного господарства, рибоохоронні та екологічні структури України, а також приватні підприємства з виробництва продукції аквакультури. Між Вінницьким національним аграрним університетом та вітчизняними стейкхолдерами, а саме ТОВ РП «Меркурій», ТОВ «Магнолія», фізичними особами підприємців Чугу А.М. та Чагін О.М., Чернятинським коледжем ВНАУ підписані «Договори про партнерство, співробітництво, науковий обмін та забезпечення виробничої практики».

З метою допомогти студентам в організації їх навчальної діяльності викладачами кафедри були розроблені силабуси та мінори дисциплін, які є стислим описом навчального курсу, частиною навчально-методичного комплексу, він містить основні характеристики дисципліни.

головна intranet   головна internet