Кафедра Землеробства, ґрунтознавства та агрохімії


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Завідувач кафедри Шкатула Юрій Миколайович
контакти: внутрішній ВНАУ - 360.

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
E-mail: zemagro@vsau.org
КАФЕДРА ЗЕМЛЕРОБСТВА, ГРУНТОЗНАВСТВА ТА АГРОХІМІЇ
Вінницький державний аграрний університет був заснований у 1982 році, як Вінницький філіал Української сільськогосподарської академії. З вересня 1982 року у його структурі розпочинає свою діяльність агрономічний факультет, який був представлений лише однією кафедрою рослинництва, при якій читалися всі агрономічні дисципліни, в тому числі загальне землеробство, грунтознавство, агрохімія, тощо. Лише в 1987р. на агрономічному факультеті Вінницького філіалу Української СГА була створена кафедра загального землеробства, яка через деякий час отримала назву “кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії“. На початковому етапі її очолював кандидат с.-г. наук, доцент Івановський В.Т., а пізніше доктор с.-г. наук професор Сніговий В.С. Лекційний курс дисциплін на кафедрі вели такі викладачі: ґрунтознавство – старший викладач Глущук М.М., доктор с.-г. наук, професор Барвінченко В.І., загальне землеробство - кандидат с.-г. наук, доцент Панасюк Я.Я., агрохімію – кандидат с.-г. наук, доцент Гуменюк В.О., а згодом кандидат с.-г. наук, доцент Сауляк П.М., методику польових досліджень – кандидат с.-г. наук, доцент Дрововоз С.Ю., а пізніше кандидат с.-г. наук, доцент Окрушко С.Є., землеробство з основами грунтознавства та агрохімії – кандидат с.-г. наук, доцент Свитко С.М., захист рослин від хвороб і шкідників – кандидат с.-г. наук, доцент Івановський В.Т. Асистентами кафедри працювали Броннікова Л.Ф., Тимощук О.В., Мамалига Ц.І., лаборантами – Крох Н.М., Бараболя Р.І., Ковальчук В.І., Румянцева Ж.О.
В 1992р. Вінницький філіал Української СГА набув статусу Вінницького державного сільськогосподарського інституту (ВДСГІ), який у 2000 р. було реорганізовано у Вінницький державний аграрний університет. При цьому назва кафедри залишалась сталою, проте змінився керівний та особовий склад викладачів. Так, з 1995 року і до 1 липня 2011 року кафедру очолював доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент УААН, заслужений діяч науки і техніки України Петриченко В.Ф.
З вересня 2011 по грудень 2012 року кафедру очолював професор Заболотний Григорій Михайлович. З грудня 2012 по червень 2014 року обов`язки завідувача кафедри виконував доцент Мазур Віктор Анатолійович.
З червня 2014 впродовж року обов`язки завідувача кафедри виконував доцент Дідур Ігор Миколайович.
З 2015 року по 2018 рік обов`язки завідувача кафедри викононував кандидат сільськогосподарських наук, доцент Первачук Микола Васильович.
З 2018 року по 2023 рік обов`язки завідувача кафедри викононує кандидат сільськогосподарських наук, доцент Поліщук Михайло Іванович.
З 2024 року обов’язки завідувача кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії виконує к. с.-г. наук, доцент Шкатула Юрій Миколайович.
Станом на 2023-2024 навчальний рік на кафедрі землеробства, грунтознавства та агрохімії працює 2 професори, 7 кандидатів с.-г. наук, 1 старший викладач, 1 асистент і зав. лабораторією.
ШКАТУЛА Юрій Миколайович, завідувач кафедрою землеробства, грунтознавства та агрохімії, кандидат с.-г. наук, доцент. В 1998 році захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю 06.01.01 – загальне землеробство на тему: "Агротехнічні та хімічні заходи боротьби з бур`янами в безпокривних посівах лядвенцю рогатого в умовах центрального Лісостепу України". Викладає курс дисциплін "Охорона земель", "Еколого-агрохімічна паспортизація грунтів та земель», «Інженерно-технологічна регламентація охорони земель», «Оцінка земель і управління якістю грунтів», «Прогнозування використання земельних ресурсів».
ЗАБОЛОТНИЙ Григорій Михайлович, професор кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. Його наукова діяльність спрямована на новий напрямок досліджень, який включає вивчення новітніх підходів в землеробстві щодо впровадження високо адаптованих та екологічно спрямованих технологій вирощування основних с.-г. культур на основі застосування мінімалізованого обробітку, використання стимуляторів росту різної природи. Є автором близько 50 наукових праць, в тому числі 5 книг. Досягнення вченого відмічено почесним званням «Заслужений працівник сільського господарства України», Почесної Грамотою Кабінету Міністрів України, Відзнакою МВС України «За сприяння органам внутрішніх справ України» та Орденом «За заслуги ІІІ ступеня». Є автором понад 30 науково-методичних праць, 1 підручника, 4 навчальних посібників. Викладає курс дисципліни: "Землеробство".
ДІДУР Ігор Миколайович, професор кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. В 2009 році захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю 06.01.09 - рослинництво на тему «Формування урожайності гороху та його якості залежно від впливу мінеральних добрив та способів збирання в умовах Центрального Лісостепу України». За період роботи опублікував 66 наукових статей, з них 34 статті у фахових виданнях України, зокрема 12 статей у виданнях включених до наукометричних баз даних Scopus і Web of Science, 3 статті у наукових виданнях інших держав, 6 монографій у співавторстві, 1 патент, 1 авторське свідоцтво. Читає курс дисципліни "Точне землеробство".
ПОЛІЩУК Михайло Іванович, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. В 2005 році захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю 06.01.05 – селекція рослин на тему: "Особливості застосування різних методів оцінки самозапилених ліній кукурудзи за ознаками тривалості вегетаційного періоду та продуктивності". Викладає курс дисциплін "Агрометеорологія", "Метеорологія та кліматологія", «Грунтознавство з основами геології», «Іноваційні системи застосування добрив».
ЦИЦЮРА Ярослав Григорович, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. В 2002 році захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю 06.01.05 – селекція та насінництво на тему: "Вихідний матеріал для селекції гібридів кукурудзи з інтенсивною віддачею вологи зерна". Викладає курс дисциплін "Адаптивні системи землеробства ", "Геодезія та земельний кадастр", "Рекультивація і фіторемедіація деградованих земель».
НЕЇЛИК Микола Миколайович, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. В 2009 році захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю гербологія на тему: «Біологічні особливості амброзії полинолистої та хімічні заходи її знищення в агроценозах сої правобережного Лісостепу України». Викладає курс дисципліни "Охорона земель", «Точне землеробство», «Геодезія та земельний кадастр».
МАЦЕРА Ольга Олегівна, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. В 2021 році захистила дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво, на тему: «Вплив елементів технології вирощування на продуктивність і якість насіння ріпаку озимого в умовах Правобережного Лісостепу України». Викладає курс дисциплін: "Агрохімія".
ПЕЛЕХ Людмила Вікторівна, кандидат с.-г. наук, старший викладач кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. В 2011 році захистила дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук за спеціальністю 06.01.12 – кормовиробництво і луківництво на тему: "Оптимізація технологічних прийомів вирощування вівса у сумісних посівах з бобовими та капустяними культурами в умовах Правобережного Лісостепу". Викладає курс дисциплін "Землеробство".
ЗАБАРНА Тетяна Анатоліївна, кандидат с.-г. наук, старший викладач кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії. У 2012 р. успішно захистила кандидатську дисертецію зі спеціальності "Кормовиробництво і луківництво". Викладає курс дисциплін: "Грунтознавство та агрохімія", «Агрометеорологія".
БРОННІКОВА Ліна Феодосіївна, старший викладач кафедри землеробства грунтознавства та агрохімії. Читає курс дисциплін: "Ґрунтознавство з основами геології".
БАРАБОЛЯ Руслана Іванівна, завідуюча лабораторією кафедри землеробства, ґрунтознавство та агрохімії.
В цілому за кафедрою землеробства, ґрунтознавства та агрохімії закріплений такий перелік дисциплін: "Агрометеорологія", "Адаптивні системи землеробства", "Агрохімія", «Вступ до фаху», «Геодезія», "Геодезія та земельний кадастр", «Ґрунтознавства з основами геології", «Ґрунтознавства та агрохімія», «Еколого-агрохімічна паспортизація ґрунтів та земель», "Землеробство", «Іноваційні системи застосування добрив», «Інженерно-технологічна регламентація охорони земель», "Метеорологія та кліматологія", "Охорона земель", «Оцінка земель і управління якістю ґрунтів», «Прогнозування використання земельних ресурсів», «Рекультивація і фіторемедіація деградованих земель», «Точне землеробство».
Досвід викладачів кафедри сприяє написанню монографій та навчальних посібників. Так, у 2018 н.р. викладачами кафедри землеробства, ґрунтознавства та агрохімії за сприяння професора Заболотного Г.М. видано 1 монографію «Ґрунтовий покрив Вінниччини. Генезис, склад, властивості та напрями ефективного використання» (Цицюра Я.Г., Броннікова Л.Ф., Пелех Л.В.), у 2020 н.р видано 1 навчальний посібник «Ґрунтознавство з основами геології. Частина ІІ. Генезис, класифікація та властивості ґрунтів» (Цицюра Я.Г., Поліщук М.І., Броннікова Л.Ф.), та 1 монографію «Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia. L.): систематика, біологія, адаптивний потенціал та стратегія контролю» (Неїлик М.М., Цицюра Я.Г.).
З 2022 по 2023 роки видані слідуючі монографії:
1. Цицюра Я.Г., Шкатула Ю.М., Забарна Т.А., Пелех Л.В. Інноваційні підходи до фіторемедіації та фіторекультивації у сучасних системах землеробства. Монографія. Вінниця: ТОВ «Друк». 2022. 1200 с.
2. Цицюра Я.Г., Неїлик М.М., Дідур І.М., Поліщук М.І. Сидерація як базова складова біологізації сучасних систем землеробства. Монографія. Вінниця: Видавець ТОВ «Друк», 2022. 770 с.
3. Tsytsiura Y., Vergeles P., Amons S., Okrushko S. Diseases of cruciferous crops and adaptive strategies for its control (generalisation of Ukrainian and world experience) : Collective monograph. Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2023. 580 p.
4. Мазур В. А., Шкатула Ю. М., Гайдай Л. С. ,Забарна Т. А. Особливості формування продуктивності та функціонування бобово-ризобіального симбіозу квасолі звичайної в умовах Правобережного Лісостепу України. Монографія. Вінниця: Видавець: ВНАУ, 2023. 243 с.
5. Неїлик М., Лутковська С., Ткачук О., Циганський В. Нематода: біологія, моніторинг, захист і нормативна база. Монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 260 с.
На кафедрі виконуються науково-дослідні тематики:
1. «Розробка нових зональних технологій вирощування зернобобових культур для умов Лісостепу правобережного з урахуванням адаптації до змін клімату» (госпдоговірна, керівник Дідур І.М.);
2. «Біолого-екологічні та агротехнологічні основи вирощування редьки олійної (Raphanus sativa d. var. Oleifera Metrg.) в Правобережному Лісостепу України» (ініціативна, керівник Цицюра Я.Г.);
3. «Особливості формування продуктивності сільськогосподарських культур у системі типової сівозміни за зміни клімату в умовах Лісостепу Правобережного України» (ініціативна, керівник Цицюра Я.Г.).
4. «Оптимізація адаптивних технологій вирощування хрестоцвітих культур в умовах Лісостепу правобережного» ((№ д/р 0122U201054, термін виконання 11.2022-12.2026). (ініціативна, керівник Цицюра Я.Г.).
5. «Розробка адаптивної технології вирощування сої за рахунок поєднання мікродобрив та бактеріальних препаратів в умовах Лісостепу правобережного» ((№ д/р 0122U201685, термін виконання 11.2022-12.2026). (ініціативна, керівник Забарна Т. А.).
НПП кафедри землеробства, ґрунтознавства та агрохімії здійснюють керівництво 8 аспірантами. Під керівництвом кандидата с.-г. наук, доцента Шкатули Ю.М. у 2018 році успішно захистила кандидатську дисертацію Краєвська Любов Сергіївна за спеціальністю 06.01.09 – «Рослинництво». Під керівництвом к. с.-г. наук, професора Дідура І. М. кандидатські дисертації захистили Мостовенко Вольдемар Віталійович (захист відбувся 25.11.2021 року, спеціальність 201 «Агрономія»), Мордванюк Мирослава Олексіївна (2021 р., спеціальність 06.01.09 – «Рослинництво»). Коршевнюк Сергій Петрович (захист відбувся 30.06.2023 року, спеціальність 201 «Агрономія») Шевчук Вікторія Вікторівна, 2023 р спеціальність 201 «Агрономія».
За час існування кафедри землеробства, грунтознавства та агрохімії професорсько-викладацьким колективом підготовлено 9 навчальних посібників, 5 книг, біля 200 навчально-методичних розробок і рекомендацій. Опубліковано більше 260 науково-методичних праць, в тому числі одержано 45 авторських свідоцтв і патентів України і Росії на винаходи. Розроблено і впроваджено зональні енергозберігаючі технології обробітку грунту та вирощування сої, бобів кормових, вики ярої і гороху в інтенсивних сівозмінах Лісостепу України.
Перспективи розвитку кафедри «Землеробства, грунтознавства та агрохімії».
Одне із завдань сьогодення за допомогою науки та передових технологій зробити працю землеробів більш легкою та водночас ефективнішою. В цьому колектив кафедри «Землеробства, грунтознавства та агрохімії» ВНАУ бачить своє місце – готувати фахівців, спроможних вирішувати проблеми села, враховуючи специфіку землеробства різних грунтово-кліматичних зон України. Враховуючи вищенаведене, перспективний план розвитку кафедри спрямований на реалізацію наступних завдань:
1. Організація навчального процесу:
- забезпечення сумісності системи вищої освіти з європейським ринком освіти і праці;
- сприяння в забезпеченні якості освіти європейського рівня;
- удосконалення бакалаврського та магістерського циклів викладання з використанням інноваційних технологій в навчальному процесі;
- розвиток організаційно-методичного забезпечення навчального процесу;
- посилення практичної підготовки фахівців.
2. Науково-методичне забезпечення навчального процесу:
- забезпечення навчального процесу якісною науково-методичною літературою;
- забезпечення навчального процесу якісними комп’ютерними програмами;
- забезпечення навчального процесу кафедри у статусі випускаючої.
3. Розвиток наукових досліджень:
- виконання прикладних робіт за науковими темами, результати яких мають бути впроваджені;
4. Кадрове забезпечення:
- підвищення ефективності підготовки науково-педагогічних кадрів;
- відновлення системи неперервного підвищення фахового рівня.

Кафедра землеробства, грунтознавства та агрохімії - це колектив висококваліфікованих викладачів, що вміло поєднує методичну, науково-дослідну, організаційну та виховну роботу за багатьма напрямками.

головна intranet   головна internet