Кафедра Аналізу та статистики


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ



завідувач кафедри
к.е.н., доцент
Мулик Тетяна Олексіївна
аудиторія 1403а
телефон 309




провідний фахівець:
Вольська Любов Леонідівна
аудиторія 1404
телефон 309


Навчальні аудиторії: 1403, 1497, 1408
Аудиторія для консультацій: 1406


Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Кафедра аналізу та статистики функціонує з 1 липня 2016 року з метою удосконалення процесу підготовки фахівців та оптимізації організаційної структури університету.
Кафедра є навчально-науковим структурним підрозділом факультету обліку та аудиту та забезпечує проведення навчальної, методичної, наукової, організаційної та виховної роботи.

Головним завданням кафедри є організація та здійснення навчально-методичної і наукової роботи по профілю кафедри, виховної роботи серед студентів, підготовки науково-педагогічних кадрів і підвищення їх кваліфікації.
Кафедра забезпечує підготовку за освітніми ступенями «Бакалавр» та «Магістр» та здійснює викладання 9 дисциплін. Професорсько-викладацький склад кафедри налічує 5 науково-педагогічних працівників. Колектив кафедри спрямовує свої зусилля на фундаментальну підготовку студентів.
Якість підготовки фахівців забезпечується підвищенням кваліфікації викладачів, покращенням методичного забезпечення навчальних дисциплін, залученням студентів до наукової роботи, виконанням ними самостійних завдань, курсових та дипломних робіт, проходженням навчальних, виробничих та переддипломних практик на базі досліджуваних підприємств.
Методична робота є невід’ємною складовою діяльності кафедри. Від її якості, уваги кожного співробітника до неї у великій мірі залежить ефективність навчального процесу в цілому з кожної конкретної дисципліни. Вона спрямовується на подальше удосконалення методики проведення усіх видів аудиторних занять і самостійної роботи студентів з активним використанням інноваційних технологій і методів навчання.
З усіх навчальних дисциплін, що викладаються на кафедрі, підготовлено робочі програми у відповідності до навчальних планів підготовки студентів. Розроблено методичні вказівки щодо вивчення дисциплін, проведення практичних занять, самостійної роботи студентів, складено календарно-тематичні плани вивчення дисципліни, екзаменаційні білети, комплекти контрольних завдань для рубіжного та підсумкового контролю знань.
У вдосконаленні методичної роботи кафедри та підвищенні ефективності навчально-виховного процесу значну роль відіграють щорічні науково-методичні конференції викладачів ВНАУ, у яких беруть участь увесь науково-педагогічний склад кафедри.
На кафедрі відпрацьовуються механізми контролю, самоконтролю та оцінювання знань студентів, які забезпечують їхню зацікавленість у результатах навчального процесу протягом усього семестру.
Кафедра спрямовує методичну роботу не тільки на підвищення ефективності засвоєння теорії, методології та практики навчальних дисциплін, а й на вдосконалення методів формування професійних якостей майбутніх фахівців.
Наукова робота кафедри аналізу та статистики переважно пов`язана з дослідженнями в галузі економіки аграрного комплексу. Слід відзначити, що науково-педагогічний склад кафедри активно поєднує викладацьку роботу із науковою діяльністю, що сприяє підвищенню рівня ефективності навчального процесу, удосконаленню змісту навчання із урахуванням сучасного стану і тенденцій розвитку, впровадженню передових форм навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців, покращенню методики викладання тощо.
Основними формами наукової діяльності науково-педагогічного складу кафедри є:
• виконання держбюджетних та госпдовірних науково-дослідних робіт;
• підготовка дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів аспірантами і викладачами кафедри;
• написання підручників, навчальних посібників, монографій, конспектів лекцій, наукових статей тощо;
• участь викладачів кафедри у всеукраїнських та міжнародних науково-практичних і науково-методичних конференціях;
• стажування науково-педагогічного складу кафедри в установах НАН України, навчальних закладах України та зарубіжних країн;
• наукове співробітництво із органами державної влади, місцевого самоврядування, науковими установами, підприємствами різних видів діяльності у формі проведення круглих столів, конференцій, семінарів тощо;
• залучення студентів до наукової роботи тощо.
Так, в 2019 р. видано 5 статей в зарубіжних виданнях, 2 статті у виданнях, що індексуються в наукометричних базах: Scopus і Web of Science, 1 підручник, 1 – монографію, 22 фахових статей та 5 тез доповідей.
В 2020 р. - 20 статей в зарубіжних виданнях, 3 зарубіжних колективних монографій, 1 стаття у виданні, що індексуються в наукометричних базах: Scopus і Web of Science, 2- навчальних посібника, 11 фахових статей.
В 2019 р. видано 1 монографію - Управління фінансовою безпекою підприємств: обліково-аналітичний аспект – авторів Правдюк Н.Л., Мулик Т.О., Мулик Я.І. та 1 підручник - Страховий менеджмент - авторів Алескерова Ю.В., Салькова І.Ю., Федоришина Л.І.
В 2020 р. видано 1 навчальний посібник - Організація аналітичної роботи в сільськогосподарських підприємствах - авторів Мулик Т.О. та Федоришина Л.І., 1 підручник (англ. мова) - Insurance management - авторів Алескерова Ю.В., Салькова І.Ю., Федоришина Л.І. та 3 зарубіжні колективні монографії (США, Німеччина, Латвія) співавтори - Мулик Т.О. та Федоришина Л.І.

Науково-дослідні теми в яких кафедра приймала участь:
Державні:
1. Прогнозування собівартості виробництва аграрної продукції на базі методики розрахунків рівня беззбитковості, адаптованої до особливостей аграрного сектору економіки (2010 р. за замовленням МінАПК України, номер державної реєстрації - 0110U0063602010 р.)
Госпдоговірні:
1. Розробка оптимальної системи оподаткування для сільськогосподарського підприємства шляхом переходу на сплату єдиного податку (за замовленням ТОВ «Селищанське», номер державної реєстрації - 0110U006878, 2010 р.)
2. Розробка системи інформаційного забезпечення і організації аналітичної роботи на підприємстві. (за замовленням СФГ «Світоч-плюс», 2011 р. номер державної реєстрації - 0110U006881)
3. Розробка моделі аналізу для ефективного управління витратами в галузі рослинництва (за замовленням ФГ «Надія – 2», 2011 р. номер державної реєстрації - 0110U006879)
4. Розробка моделі аналізу для ефективного управління витратами в галузі птахівництва (за замовленням ФГ «Гуменний О.М.», 2011 р. номер державної реєстрації - 0110U006880)
5. Обліково-аналітичне забезпечення страхової та інвестиційної діяльності підприємств аграрного секторі (за замовленням ПСП «Перемога», 2012-2015 р.)
6. Розвиток обліку, аналізу та контролю на підприємствах України (номер державної реєстрації - 0113U004590, 2013-2017 рр.).
Нині на кафедрі виконується НДР на тему «Аналіз ефективності використання ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств в умовах забезпечення економічного зростання АПК (ініціативна)» (номер державної реєстрації № ДР 0118U100486. Термін дії - 2019-2022 роки).

Кафедра систематично проводить олімпіаду з дисципліни «Статистика». Так, протягом 2019-2020 років було організовано І-й тур олімпіади, який відбувався у ВНАУ (лютий 2019 р), ІІ – й тур в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка (квітень – 2019 р.). Було проведено також І-й тур олімпіади в 2020 та 2021 роках, проте ІІ – й тур олімпіади через карантині заходи було відмінено. В грудні 2020 р. кафедра також приймала участь в І-му турі конкурсу наукових робіт студентів, де рекомендована до участі в ІІ – му турі наукова робота студентки Козлан А. на тему: «Оцінка ринку мікрокредитування малого бізнесу в аграрному секторі», керівник - завідувач кафедри Мулик Т.О.
Кафедра приймає участь у роботі з стейкхолдерами факультету, де обговорюються питання змісту освітніх програм та планів підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальностями «Облік і оподаткування» та «Фінанси, банківська справа та страхування», їх фахових компетенцій, забезпечення практичного навчання студентів, майбутнього працевлаштування, тощо.

Систематично кафедра приймає участь в профорієнтаційній роботі та роботі приймальної комісії в якості технічних секретарів. Так, за звітний період з профорієнтаційною метою викладачі кафедри відвідали: Вінницький технічний коледж, Іллінецький державний аграрний коледж, Чернятинський фаховий коледж ВНАУ тощо.


Організаційна робота кафедри є складовою всієї роботи кафедри та включає:
• формування кадрового складу та штатного розпису в межах затверджених фондів і нормативів для усіх категорій;
• формування навчального навантаження науково-педагогічних працівників кафедри,
• організація та контроль проведення науково-педагогічними працівниками кафедри занять, практик тощо;
• встановлення творчих зв’язків з вищими навчальними закладами, органами та підрозділами служби цивільного захисту, галузевими організаціями, підприємствами, науково-дослідними інститутами, іншими підприємствами та організаціями незалежно від форм власності;
• сприяння в перепідготовці та підвищенні кваліфікації науково-педагогічними працівниками кафедри та контроль цих заходів;
• організація та проведення методичних, науково-методичних та наукових семінарів, конференцій тощо;
• організація заходів із профорієнтації та залучення осіб на навчання за спеціальностями кафедри та університету;
• організація систематичного зв’язку з випускниками;
• підготовка договорів на проведення практики;
• супроводження веб-сайту кафедри;
• організація висвітлення результатів діяльності кафедри в мережі Інтернет, на інформаційних стендах тощо.
Виховна робота кафедри, її головні напрямки та завдання, визначені законом України «Про вищу освіту» та Статутом ВНАУ. Виховна робота на кафедрі проводиться згідно плану виховної роботи ВНЗ та кафедри. На кафедрі працюють куратори груп. Під їх керівництвом студенти приймають активну участь у громадському та суспільному житті університету.

ДИСЦИПЛІНИ, ЯКІ ВИКЛАДАЮТЬСЯ НА КАФЕДРІ:
• Аналіз господарської діяльності
• Аналіз банківської діяльності
• Фінансовий аналіз
• Фінансовий аналіз та діагностика бізнес процесів
• Стратегічний та макроекономічний аналіз
• Економічний аналіз
• Управлінський аналіз
• Статистика
• Організація аналітичної роботи в СГП

головна intranet   головна internet